Magazin

Emi nagrade odložene zbog štrajka u Holivudu

Štrajk reditelja i glumaca koji "trese" Holivud već skoro dva meseca, sada je u pitanje doveo i sedamdeset pety dodely Emi nagrada koja je prvobitno bila zakazana za 18. septembar. Novi datum još uvek nije poznat, a čitava industrija je u strahu od nepredvidivih posledica štrajka.
Emi nagrade odložene zbog štrajka u HolivuduGetty © Frazer Harrison

Drama u Holivudu ne posustaje još od 2. maja, kada je preko sto šezdeset hiljada glumaca, novinara, spikera, voditelja i kaskadera, koji su članovi holivudskog sindikata Sag-Aftra (Screen Actors Guild - American Federation of Television and Radio Artists), najavilo da će obustaviti svoj rad ukoliko Udruženje filmskih i televizijskih producenata (AMPTP) ne bude poštovalo njihove zahteve, koji uključuju veće plate i određene regulacije o korišćenju veštačke inteligencije u industriji.

Dodela Emi nagrada odložena, novi datum ceremonije nije poznat

Usled štrajka koji bukti, i ceremonija dodele prestižnih Emi nagrada koja je bila zakazana za 18. septembar zvanično je odložena, a novi datum (ukoliko se ne desi potpuno otkazivanje) još uvek nije potvrđen. Kako se navodi od strane organizatora manifestacije, za određivanje novog datuma neophodno je da se postigne dogovor sa vodećim TV kućama.

Sindikat Sag-Aftra je trenutno u pregovorima sa Alijansom filmskih i televizijskih produkcija po brojnim pitanjima, a na agendi se nalaze i upotreba veštačke inteligencije u produkcijama, kao i pravična podela profita.

Inače, ovo je prvi put da se dodela Emi nagrada odlaže u više od 20 godina - poslednji put datum manifestacije se pomerao usled terorističkog napada 11. septembra 2001. godine.

Najveći skup do sada na Tajms skveru

Pre dva dana, 26. jula, Udruženje filmskih glumaca i Američka federacija radio i televizijskih umetnika SAG-AFTRA održali su do sada najveći skup na Tajms skveru u Njujorku, a organizaciju događaja podržao je do sada najveći broj filmskih zvezda kao znak solidarnosti sa kolegama koji štrajkuju.

image