Magazin

Koncerti Tejlor Svift izazvali "zemljotres" jačine 2,3 stepeni

Koncerti Tejlor Svift u američkom gradu Sijetlu izazvali su seizmičku aktivnost koja je ekvivalentna zemljotresu jačine 2,3 stepena po Rihterovoj skali, rekao je seizmolog.
Koncerti Tejlor Svift izazvali "zemljotres" jačine 2,3 stepeni© AP/ Jessica Christian/San Francisco Chronicle

Nastupi pevačice Tejlor Svift na turneji "Eras" u Lumen Fildu u Sijetlu 22. i 23. jula izazvali su seizmičku aktivnost ekvivalentnu zemljotresu jačine 2,3 stepeni Rihtera, prenosi Bi-Bi-Si.

Kako prenose američki mediji, lokalni seizmometar registrovao je seizmološku aktivnost, a seizmolog  Džeki Kaplan-Oerbah rekla je da su je izazvali ili obožavaoci ili ozvučenje.

Time je srušen prethodni takav rekord u Sijetlu iz 2011. poznat kao gradski "Bist "Beast Quake", koji su izazvali navijači Sijetl Sihoksa kada su proslavljali poen tokom utakmice protiv Nju Orleans Saintsa.

Kaplan-Oerbah, profesorka geologije na univerzitetu u Vašingtonu, rekla je za Si-En-En, da je razlika između NFL utakmoce i nedavnih koncerata Tejlor Svift samo 0,3 stepena po Rihteru, ali da je "podrhtavanje bilo dvostruko jače".

Svift je rasprodala obe večeri u Sijetlu, a na drugom nastupu bio je prisutan 72.171 obožavalac, pa je time srušen rekord ovog stadiona od 70.000 gledalaca, koji je postavio bend "U2" 2011.
Turneja "Eras" jedna je od najskupljih ikada, a procenjena je na više od 100 miliona dolara. 

Poznato je da su neki koncerti povremeno izazivali seizmičku aktivnost, poput koncerta Fu fajtersa 2011. na Novom Zelandu, kojem je prisustvovalo 50.000 obožavalaca i koncerta Garta Bruksa 2022. na Državnom univerzitetu Luizijana u Baton Ružu.
Seizmičke magnitude s tih koncerata, međutim, nisu poznate.

image