Magazin

Čuvari nacionalnog parka u Juti ispekli kolačiće u kolima - ispali su hrskavi kao iz rerne

Čuvari nacionalnog parka Zajon u južnom delu američke države Juta odlučili su da pokažu da vrućine koje pogađaju ovaj deo Sjedinjenih Američkih Država uopšte nisu naivne, pa su ispekli kolačiće na kontrolnoj tabli svog automobila. Za samo tri sata dobili su hrskav i ukusan čokoladni keks, a video su podelili na Instagramu.
Čuvari nacionalnog parka u Juti ispekli kolačiće u kolima - ispali su hrskavi kao iz rerne© Canva / alexandraivankovich

Posledice globalnog zagrevanja sve su osetnije u svim delovima sveta, a kako bi skrenuli pažnju na alarmantno visoke temperature, čuvari nacionalnog parka u Juti odličili su da u svom automobilu ispeku kolačiće. Temperature u Zajonu proteklih nedelja premašivale su 38 podeljak Celzijusove skale, dok je u vozilima ostavljenim na suncu ona dostizala i 93 stepena.

"Vaš automobil može biti rerna - doslovno - zato smo odlučili da ispečemo kolačiće", navedeno je u opisu video snimka koji je na Instagramu objavila služba nacionalnog parka.

Tri sata pečenja u kolima za hrskave kolačiće

Pre pripreme kolačića, čuvari su u automobilu ostavili i termometar, ali se on od vrućine istopio. Nakon toga, shvativši da je temperatura isuviše visoka, oni su na kontrolnu tablu stavili posudu sa testom za čokoladne keksiće, a nakon tri sata oni su bili sasvim solidno pečeni i hrskavi - kao da su izvađeni iz prave rerne.

Ovaj video poslužio je i kao podsetnik da se ni u kom slučaju u vozilima bez klimatizacije ne ostavljaju deca ili kućni ljubimci, jer je samo nekoliko minuta na suncu dovoljno da posledice budu fatalne.

Praćenje vremenske prognoze može sprečiti toplotni udar

osoblje nacionalnog parka Zajon naglasilo je i da je praćenje vremenske prognoze pre izlaska iz kuće veoma važno, a da nanošenje kreme sa zaštitnim SPF faktorom, izbegavanje napornih pešačenja i konzumacija dovoljne količine vode mogu sprečiti toplotni udar. Takođe, svojim posetiocima skrenuli su pažnju i na to da hranu ponesu sa sobom, umesto da je ostave u kolima, budući da se na takvim temperaturama ona može pokvariti brže nego inače.

image