Magazin

Upoređivanje novog sa prethodnim partnerom? Da, ali samo u ovim slučajevima

Iako važi nepisano pravilo da je upoređivanje bivših i sadašnjih (ili potencijalnih) partnera znak da još uvek nismo spremni za novi emotivni odnos, pojedini psiholozi smatraju da je to sasvim u redu, pa čak i poželjno. Ali, samo u pojedinim slučajevima.
Upoređivanje novog sa prethodnim partnerom? Da, ali samo u ovim slučajevima© Canva / alexandraivankovich

Period nakon raskida emotivnog odnosa može biti emotivno zahtevan i iscrpljujuć, budući da preispitujemo svoje postupke i odluke i tražimo objašnjenje zbog čega je veza pošla po zlu, a nove ljude koje upoznajemo neretko "provlačimo" kroz prizmu prethodnih iskustava. Ipak, ma koliko nam govorili da nismo spremni za novu ljubav dokle god je upoređujemo sa bivšom, u pojedinim slučajevima ovakvo poređenje može nam pomoći da ne ponovimo greške i šablone iz prošlosti.

Kada je upoređivanje sa bivšim partnerom okej

Upoređivanje sadašnjeg (ili potencijalnog) partnera može nam pomoći da prepoznamo "crvene zastavice" i sačuvamo sebe od ponovnog bola i razčaranja, a samo u dva slučaja je ono ispravno, pa čak i poželjno - kada upoređujemo to kako se mi osećamo kada smo pored nekoga i kada poredimo emocionalnu inteligenciju i raspoloživost partnera i njegovu sposobnost da isprati našu energiju.

Kako se mi osećamo pored partnera

Daleko važnije od toga šta druga polovina radi jeste način na koji se mi osećamo kada smo u blizini. Da li smo srećni? Da li se osećamo sigurno? Da li možemo da budemo ono što jesmo bez strepnje da će nas druga strana povrediti ili ostaviti? Poređenje sopstvenog osećaja veoma je efikasno u prepoznavanju loših šablona (paterna) u kojima biramo osobe koje su toksične po nas i koje čine da se osećamo manje vredno i voljeno tek da bismo imali pored sebe nekoga.

Emocionalna inteligencija i raspoloživost partnera

Od velike pomoći u donošenju odluke o novom emotivnom odnosu može biti i poređenje emocionalne inteligencije prethodnog i budućeg partnera - način na koji iskazuje emocije i komunicira, to koliko je raspoloživ i dostupan kada je zajedničko vreme u pitanju, ali i koje se vrednosti nalaze u njegovom sistemu. Da li vam odgovara to što je zatvoren i ne ume da iskaže emocije? Da li će vam smetati što partner radi veći deo dana? Neretko zaslepljeni osećajem "leptirića u stomaku" na ove stvari potpuno zatvorimo oči, a kroz neko vreme one počinju da smetaju i vaš odnos unose nemir i trzavice.

Ove dve stvari nikada ne bi trebalo porediti

Najveća greška kada je početak novog emotivnog odnosa u pitanju jeste poređenje načina komunikacije potencijalnog partnera i njegovih navika, a ipak, ovo je zamka u koju često potpuno nesvesno upadnemo. Zbog čega ove dve stvari nikada ne bi trebalo da poredimo?

Stil komunikacije nije relevantan

Iako je važno oceniti stil komunikacije i način na koji budući partner iskazuje svoje misli kako bismo zaštitili sebe od potencijalnog "gaslajtera" ili nasilnika, izvan takvih ekstremnih situacija, važno je razumeti da stil komunikacije varira od osobe do osobe, kao i da je on utemeljen na njegovim odnosima sa porodicom, okruženjem i moralnim principima. Stoga, nerealno bi bilo očekivati da novi partner komunicira na apsolutno identično kao i prethodni.

Navike takođe nisu za poređenje

Mnogi ljudi, naročito ukoliko su sa prethodnim partnerom živeli u bračnoj ili banbračnoj zajednici, preuzimaju pojedine, često banalne, navike - prave kafu na drugačiji način, mašinu za sudove pune obrnutim redosledom, a stvari slažu po materijalima umesto po bojama. Upoređivanje ovakvih navika može potpuno da nam "pomuti" procenu. Naravno, u pogledu značajnih navika, važno je sagledati širu sliku.

image