Ruskim naučnicima pošlo za rukom nemoguće - gaje lubenice na Antarktiku

Na ruskoj antarktičkoj naučnoj stanici "Vostok" naučnicima-istraživačima pošlo je za rukom nemoguće - da u uslovima surove klime uzgoje lubenice! Iz njihovog improvizovanog "plastenika" izašlo je čak 8 plodova mase oko jednog kilograma, a kako se navodi, ovaj projekat je tek početak - u narednom periodu oni planiraju da uzgajaju i šumske jagode, borovnice i krastavce.

Pres služba Arktičkog i Antarktičkog istraživačkog instituta saopštila je da su istraživači 68. ruske antarktičke ekspedicije zajedno sa kolegama iz Instituta za agrofizička istraživanja i Instituta za biomedicinske probleme Ruske akademije nauka uspeli da na najhladnijem mestu na Zemlji, u esktremnim uslovima antarktičke klime, uzgoje ni manje ni više nego - lubenice! Ambiciozan projekat naučnici su započeli još u februaru 2020. godine, a od tada do danas imali su sreće da nikne preko 80 vrsta lisnatog povrća, kao i paradajz i paprika. Inače, prošle godine ubrali u čak 28,5 kilograma paradajza i oko 9 kilograma paprike. Ipak, lubenicama se nisu nadali.

103 dana za 8 plodova

Naučnici su procesom veštačkog oprašivanja oplodili ukupno šest različitih biljaka, od kojih je nastalo ukupno 8 "zrelih i slatkih" plodova sa crvenim i žutim "mesnatim" delom. Za uzgoj je bilo potrebno samo 103 dana, a tom prilikom korišćena je posebna tehnologija "panoponika", odnosno uzgajanje praktično bez podloge, u kontrolisanim uslovima koji pogoduju sazrevanju plodova. Lubenice su bile teške do jednog kilograma i prečnika oko 13 centimetara, a ovaj jedinstveni eksperiment jedan je od najznačajnijih za naučnike Arktičkog i Antarktičkog istraživačkog instituta.

"Dobili smo jedinstveni naučni rezultat. Naučnici sa polarne stanice oprašivali su biljke samostalno, oslanjajući se jedino na video snimke koji su nastali na našem institutu, a dobili su i više plodova nego što to obično bude kada oprašuju insekti u prirodi", naveo je direktor Agrofizičkog naučno-istraživačkog instituta Jurij Česnokov. Prema njegovim rečima, na snimcima su ponuđene dve opcije oprašivanja - uz pomoć četkica kojima se polen prebacivao sa muških na ženske cvetove, ili jednostavnim mehaničkim spajanjem cvetova različitog pola.

Uskoro se planira i uzgajanje krastavaca, jagoda i borovnica

Kako su im antarktičke lubenice dale vetar u leđa, ruski naučnici odlučili su da se na ovom eksperimentu ne zaustavljaju, već svoje znanje i iskustvo iskoriste i za dalja istraživanja. Tako se u bližoj budućnosti planira i uzgajanje krastavaca, ali i šumskih jagoda i borovnica.