Šta je ruska raf kafa koju možete probati i u Beogradu

Ova vrsta kafenog napitka dolazi iz Rusije i bivših zemalja Sovjetskog saveza, gde predstavlja jedan od omiljenih načina pripremanja kafe, a može se probati i u nekoliko beogradskih lokala

Iako je teško utvrditi odakle i kako je nastala, često se navodi da je prvi put pripremljena u Moskvi, između 1996. i 1997. godine. Prema nekim navodima, ukus i ime dobila je zahvaljujući izbirljivom gostu jedne od prvih moskovskih kafeterija, "Kofi bin".

Naime, izvesni Rafael nije voleo uobičajen ukus kafe, pa je zatražio da se u njegov napitak pripremi na nešto drugačiji način. Kasnije su njegovi prijatelji, oduševljeni ukusom dolazeći u kafić, tražili "Rafinu kafu".

Kakva je bila originalna receptura, odnosno Rafin zahtev, ne možemo znati sa sigurnošću. Ipak, ono što ovu vrste kafenog napitak danas čini posebnom jeste način pripreme, ali i sastojci koji se koriste. Naime, raf kafa prepoznatljiva je po ukusu vanile koji se dodaje - bilo u obliku vanilinog šećera ili, češće, sirupa. Takođe, koristi se slatka pavlaka umesto mleka, od koje se, zagrevanjem i mućenjem, pravi pena koja se zatim doliva u espreso. Zbog toga raf kafa ima nešto drugačiji ukus i teksturu od standardne kafe ("ukus otopljenog sladoleda"), za koju se koristi mleko.

Raf kafa nalazi se u ponudi nekoliko kafeterija i restorana i u srpskoj prestonici.