Magazin

Najstariji romantičan poljubac na svetu mogao se desiti pre 48 hiljada godina

Ranija naučna saznanja ukazivala su na to da je poljubac izmišljen u Mesopotamiji 2500-ih godina pre nove ere. Ipak, najnoviji zaključak koji su doneli naučnici sa univerziteta u Nevadi prvi romantičan poljubac smešta u razdoblje pre oko 48 hiljada godina.
Najstariji romantičan poljubac na svetu mogao se desiti pre 48 hiljada godina© Canva / Elena Ruxandra

Kažu da je poljubac univerzalan: koristi ga oko 90 odsto svetske populacije, a njegov kontekst nije isključivo seksualne prirode - ljube se i deca, i prijatelji, pa i partneri. Prethodna saznanja naučnika o vremenu i mestu nastanka prvog poljupca vezivali su se za period oko 2500-ih godina pre nove ere i područje Mesopotamije, međutim, naučnici sa univerziteta u Nevadi sugerišu na to da se prvi romantičan poljubac dogodio mnogo pre i na sasvim drugom kraju sveta.

Prvi poljubac se desio u Španiji

U genetskom materijalu izolovanom iz zuba pet neandertalaca koji su ležali u pećini El Sidron na severu Španije punih 48.000 godina, naučnici su uspeli da izoluju DNK bakterije Methanobrevibacter oralis, koja kod savremenih ljudi (iako neznatno modifikovana) izaziva bolesti desni. Ovo otkriće naučnike je iznenadilo, budući da je sada gotovo sasvim sigurno da sve što smo znali o poljupcu "pada u vodu" - ne samo da on datira još iz vremena neandertalaca, već i sugeriše da su i u to vreme obe vrste, neandertalci i pripadnici Homo vrste, razmenjivali poljupce i imali intimne odnose.

"Ovo otkriće zaista boji svet drugačijim bojama i pruža saznanja o njihovim ličnostima i onome što su zaista bili", navela je Laura Vejrih, paleomikrobiolog sa univerziteta Adelejd u Australiji koja je bila uključena u istraživanja.

Neandertalci jeli pečurke, mahovinu i pinjole

Naučnici su na osnovu zubnog plaka kod pronađenih ostataka neandertalaca ustanovili i čime su se pripadnici ove vrste hranili, a budući da su jeli sve što im je bilo dostupno u okruženju, i ishrana se delimično razlikovala. Ipak, većina španskih neandertalaca hranilo se pečurkama, mahovinom i pinjolima.

Prethodna saznanja vezivala su prvi poljubac za Indiju i Mesopotamiju

Nakon proučavanja glinenih pločica sa klinastim pismom iz doline Tigra i Eufrata, istraživači su otkrili da je ljubljenje bio romantičan gest još pre četiri i po hiljade godina, dok su prethodna istraživanja vezivala nastanak poljupca za teritoriju Indije i period oko 1500-ih godina pre nove ere. Ipak, istraživanjem na hiljade ovakvih pločica koje sadrže jasne primere ljubljenja koje je bilo deo romantične intime u drevnim vremenima, ali i deo prijateljstava ili porodičnih odnosa, mišljenje naučnika neznatno se promenilo: tada su oni ljubljenje predstavili kao običaj koji je bio praktikovan u mnogim drevnim kulturama u periodu od nekoliko milenijuma.

image