Magazin

Naučnici ruskog univerziteta skenirajući kožu uspeli da dijagnostikuju bolesti srca

Prvi put u istoriji medicine ruski naučnici uspeli su da hronična kardio-vaskularna oboljenja dijagnostikuju uz pomoć lasera. Ovo revolucionarno otkriće uskoro bi moglo postati zamena za invazivne metode koje se koriste danas, a pacijentima i njihovim lekarima će pomoći u ranom otkrivanju bolesti.
Naučnici ruskog univerziteta skenirajući kožu uspeli da dijagnostikuju bolesti srca© Canva / Elena Safonova

Naučni tim univerziteta u Samari, u Rusiji, nakon nekoliko godina istraživanja uspeo je da razvije prvu na svetu neinvazivnu metodu dijagnostikovanja hroničnih srčanih oboljenja, a po rečima autora, ova metoda uskoro bi mogla postati zamena svim postojećim invazivnim dijagnostičkim metodama.

Senzor uz pomoć optičkih metoda dijagnostikuje srčana oboljenja

Zajedno sa kolegama iz državne poliklinike u Samari i Samarskim državnim medicinskim univerzitetom, naučnici univerziteta Karaljov razvili su specijalizovani senzor koji pomaže u otkrivanju hroničnih srčanih oboljenja uz pomoć spektroskopije. Registrujući jedinstvene spektralne profile kože pacijenta, oni su uspeli da izmere relativne izmene funkcionalnih grupa nukleinskih kiselina, belančevina, lipida i ugljenih hidrata među pacijentima kod kojih je dijagnostikovan neki od hroničnih srčanih problema, a ovo otkriće uskoro bi moglo zameniti sve postojeće dijagnostičke metode koje zahtevaju posebne zahvate ili upotrebu reagensa. Tokom istraživanja, naučnici su ustanovili da na osnovu jedinstvenog spektra dobijenog sa površinskog sloja kože može veoma precizno da se odredi i vrsta hroničnog oboljenja, u čemu veliku ulogu igra i mašinsko učenje.

"Lokalno smo delovali laserom na unutrašnji deo ramena pacijenata, a prolaskom kroz slojeve kože zračenje je menjalo svoju energiju zavisno od sastava tkiva. Promene smo beležili uz pomoć specijalne sonde i za svakog pacijenta odreživali spektralni profil kože koji je jedinstven, baš kao i otisak prsta. Kasnije smo uz pomoć mašinskog učenja upoređivali profile kože pacijenata sa hroničnim srčanim oboljenjima i onih bez", pojasnila je Julija Hristoforova, naučni saradnik laboratorije katedre laserskih i biotehnoloških sistema Samarskog univerziteta.

Metode optičke dijagnostike se razvijaju i u drugim naučnim oblastima

Mlada naučnica objasnila je i da se metode optičke dijagnostike danas koriste u različitim sferama naučnih istraživanja, od geologije do avioindustrije, a da su poseban značaj dobile u medicini, budući da drastično povećavaju mogućnost dijagnostikovanja raznih oboljenja, smanjuju njihove troškove ali i pružaju mogućnost otkrivanja bolesti i izvan medicinskih ustanova, takoreći "na terenu".

Otkriće ruskih naučnika ipak ne isključuje korišćenje postojećih dijagnostičkih metoda, ali pri daljem usavršavanju može značajno poboljšati tačnost analiza i pomoći u pronačažnjeu optimalnih medicinskih zahvata. U bližoj budućnosti, naučni tim ima u planu i klinička ispitivanja na većem broju pacijenata, kako bi se preciznost otkrivanja podigla na još viši nivo.

image