Magazin

Tornado i oluja iz Italije i Slovenije prete Srbiji? (VIDEO)

Meteorolozi ponovo upozoravaju na superćelijsku oluju
Tornado i oluja iz Italije i Slovenije prete Srbiji? (VIDEO)© TANJUG/ FOTO STA/ NEBOJŠA TEJIĆ

Nova snažna oluja pogodila je danas italijansku regiju Veneto, a građani su na društvenim mrežama podelili snimke na kojima se vidi da je usled oluje došlo i do tornada.

Kako prenose italijanski meteorolozi, oluja manjih razmera napredovala je u superćelijsku tokom koje se stvorio mezociklon, tačnije struktura koja se prilikom rotacije može pretvoriti u tornado, preneo je Inmeteo.

Tornado se formirao duž obale između gradova Jezola i Kavalina, dok ekipe na terenu prenose da trenutno nema povređenih kao ni materijalne štete.

"Videli smo ga iz daljine, na sreću nije napravio štetu", napisala je žena koja je objavila snimak tornada, prenose mediji.

Ni Slovenija nije bila pošteđena, pa je slovenačka agencija za životnu sredinu saopštila je danas da su tu zemlju zahvatile snažne oluje, koje prate pljuskovi, jaki udari vetra, a u pojedinim mestima i grad.

Grad je pao u Šmarju kod Jelšaha, dok se u Bledu drvo srušilo na voz, ali nije bilo povređenih, prenosi RTV Slovenija.

Agencija za životnu sredinu Slovenije navodi da se očekuje da hladno vreme sa Alpa pređe na Sloveniju u toku večeri i u sredu, koje će doneti jače nalete vetra, a u pojedinim mestima velike kišne padavine i grad.

"Zato smo izdali narandžasti meteo-alarm na području cele zemlje. Ipak, ovo nevreme će biti kratkotrajno i smiriće se u toku noći", poručila meteorološkinja Veronika Hladnik Zakotnik.

Upozorenje RHMZ: Do vikenda toplo

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) upozorio je da se u toku večeri, na severu Vojvodine, očekuje mestimična kiša i lokalni pljuskovi sa grmljavinom.

RHMZ je ranije danas objavio upozorenje za 3. i 4. avgust, u kojem se navodi da će u četvrtak i petak, na području Srbije, biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sa maksimalnim temperaturama od 34 stepena do 38 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će u tom periodu biti veoma toplo sa maksimalnom temperaturom oko 35 stepeni.

image