Rešena misterija neobičnog objekta nađenog na plaži u Australiji

Dilema oko 8 metara širokog metalnog cilindra koji je pronađen nedavno na plaži u Australiji sada je rešena. Neobičan predmet pronađen zalivu Džurijen možda je došao iz svemira, zaključila je australijska policija.

Za predmet koji je pronađen oko 240 kilometara severno od Perta, inicijalno se prepostavljalo se da je ostatak indijske rakete stare nekoliko desetina godina.  

"Australijska svemirska agencija zaključila je da je objekt pronađen na plaži u Zapadnoj Australiji najverovatnije krhotina treće faze letelice za satelite, odnosno raketnog motora", navodi se u saopštenju ove agencije za medije.

Misteriozni predmet nađen na asutralijskoj plaži sredinom jula meseca, izazvao je veliku pažnju svetske javnosti ali i bazbednosnih službi, što je naravno podstaklo i razne spekulacije: od toga da se radi o ostacima NLO do toga da su u pitanju krhotine nestalog malezijskog aviona sa leta MH370. Međutim, australijska policija i svemirska agencija smatraju da je najverovatnije u pitanju deo raketnog motora.

Rakete su često sastavljene u nekoliko "etapa", svaka sa sopstvenim motorom i gorivom, dizajnirane tako da na najbolji način dostave teret u orbitu ili dalje. Obično je prva najveća, a svaka sledeća po veličini manja. Te druge etape se ispaljuju u orbitu kada se gorivo potroši ili padaju nazad u atmosferu, a one obično izgore.

"Treća faza [rakete] se pali, gori dok se gorivo ne potroši, a četvrta je ona koja stvarno ulazi u orbitu Zemlje"  izjavila je Elis Gorman, stručnjak za svemirsku arheologiju na Fakultetu Flinders u Australiji, za ABC Australija.

"Statistički gledano, verovatno je u pitanju čuda što smo imali tako malo sudara s ljudima, životinjama ili imovinom na kopnu", rekla je Gorman.

U Zemljinoj orbiti ima mnogo svemirskog otpada iz desetogodišnjih svemirskih lansiranja. Evropska svemirska agencija procenjuje da je do 6. aprila bilo oko 36.500 komada svemirskog otpada većih od 1 metra.

Obično, kada svemirski otpad padne na Zemlju, izgori u atmosferi zbog intenzivne toplote generisane trenjem s atmosferom. Rezervoari za gorivo su međutim često su otporniji na visoke temperature, zbog čega je ova treća faza preživela pad nazad na Zemlju.

Zahvaljujući velikim površinama naše planete koje su prekrivene okeaom ili su nenaseljene, verovatnoća da će komad svemirskog otpada poput ovog pogoditi naseljeno područje srećom je minimalna.

Inspektor Džef Desandžis iz policije Zapadne Australije rekao je da su sprovedene sve neophodne mere kako bi se osigurala bezbednost tokom ispitivanja i premeštanja objekta.
"Zbog inicijalnih saznanja da je predmet povezan sa svemirskom industrijom i da bi mogao da bude krhotina iz svemira, sprovedene su dodatne mere predostrožnosti. Objekat je bezbedno uskladišten i Australijska svemirska agencija istražuje njegovo poreklo", saopšteno je iz policije Zapadne Australije.