Magazin

Najslađi predstavnik leta: Lubenica, kraljica letnjih plodova obeležava svoj dan

Njenoj neodoljivoj slatkoći retko ko može da odoli, a priznaćete, osvežava bolje od bilo koje druge voćke. Lubenica je mnogima prva asocijacija na leto, i omiljeni obrok u vrelim danima. Lubenica spada u povrće, i izvrstan je izvor vitamina C, vitamina A, kalijuma i magnezijuma. Sadrži dosta vode, i pomaže u izbacivanju toksina iz organizma. Ono što je zanimljivo je to što je svaki deo lubenice jestiv, čak i kora. Svetski dan lubenice obeležava se 3. avgusta.
Najslađi predstavnik leta: Lubenica, kraljica letnjih plodova obeležava svoj dan© unsplash / KamranAydinov

Svetski dan lubenice najbolje je proslaviti, kao što pretpostavljate, jedenjem lubenice. Bilo da sa drugim voćem napravite salatu, iscedite sok ili jednostavno isečete parče lubenice, najbitnije je da ste izabrali najslađu, piše podgorički "Dan". 

Biranje lubenica pokreće mnoge rasprave, a za neke predstavlja ozbiljan izazov. Evo nekoliko saveta kako da izaberete najbolju:

  • Što je tamniji i žući deo kore, koji je dodirivao zemlju, to je veća verovatnoća da će lubenica da bude slatka i zrela.
  • Baš one lubenice koje imaju braonkaste šarice po sebi su najslađe. Te šare nastaju od toga što su pčele više puta posećivale oprašeni cvet lubenice.
  • Lubenice koje su izdužene su "muške", i one su vodenastije. Ukoliko volite da vaša lubenica bude veoma slatka, treba da birate okrugle lubenice, tzv."ženske".

Zlatna sredina

Lubenica ne bi trebalo da bude prevelika, a ni previše mala ako želite da bude slatka. Takođe, trebalo da bi da djeluje "teško" za svoju veličinu, odnosno kada je podignete da se iznenadite koliko je zapravo teška.

Peteljka

Suva peteljka govori da je lubenica zrela. Ako je peteljka zelena, to znači da je prerano ubrana i da verovatno nije dovoljno slatka.

Sada kada ste izabrali pravu lubenicu, treba je iseći. Umesto da je servirate isto kao i svakog dana, poigrajte se i servirajte je na originalan način.

image