Svetski dan lubenice najbolje je proslaviti, kao što pretpostavljate, jedenjem lubenice. Bilo da sa drugim voćem napravite salatu, iscedite sok ili jednostavno isečete parče lubenice, najbitnije je da ste izabrali najslađu, piše podgorički "Dan".
Biranje lubenica pokreće mnoge rasprave, a za neke predstavlja ozbiljan izazov. Evo nekoliko saveta kako da izaberete najbolju:
- Što je tamniji i žući deo kore, koji je dodirivao zemlju, to je veća verovatnoća da će lubenica da bude slatka i zrela.
- Baš one lubenice koje imaju braonkaste šarice po sebi su najslađe. Te šare nastaju od toga što su pčele više puta posećivale oprašeni cvet lubenice.
- Lubenice koje su izdužene su "muške", i one su vodenastije. Ukoliko volite da vaša lubenica bude veoma slatka, treba da birate okrugle lubenice, tzv."ženske".
Zlatna sredina
Lubenica ne bi trebalo da bude prevelika, a ni previše mala ako želite da bude slatka. Takođe, trebalo da bi da djeluje "teško" za svoju veličinu, odnosno kada je podignete da se iznenadite koliko je zapravo teška.
Peteljka
Suva peteljka govori da je lubenica zrela. Ako je peteljka zelena, to znači da je prerano ubrana i da verovatno nije dovoljno slatka.
Sada kada ste izabrali pravu lubenicu, treba je iseći. Umesto da je servirate isto kao i svakog dana, poigrajte se i servirajte je na originalan način.