Čepovi zakačeni za flaše pretnja za rad udruženja "Čep za hendikep"

Uvođenjem novih, neodvojivih čepova na svim plastičnim i tetrapak ambalažama, udruženje "Čep za hendikep" koje se svakodnevno bori za prava i pomoć ljudima sa invaliditetom, susrelo se sa velikim problemom - sve više ljudi sada plastične flaše baca zajedno sa čepovima, zbog čega je broj sakupljenih sirovina drastično smanjen.

Direktivom Evropske unije koja ima za cilj da količine reciklirane plastike budu veće od dosadašnjih, na našem tržištu pojavile su se nove ambalaže kod kojih su čepovi posebnim plastičnim nitima vezane za flaše ili tetrapak. Ipak, ovakva novina negativno se odrazila na rad udruženja "Čep za hendikep" koje je svoje poslovanje zasnivalo na sakupljanju i reciklaži plastičnih čepova, od čije su se prodaje kupovala, a zatim donirala ortopedska pomagala onima kojima su ona najpotrebnija.

Kako sada možemo pomoći udruženju "Čep za hendikep"

Marketinška kampanja koju je iniciralo udruženje, a koja je za samo deset dana postala viralna i sakupila preko milion i po pregleda na Instagramu, još jednom je do korisnika donela važnost sakupljanja plastičnih čepova. Predsednik udruženja, Zoran Martinov, obratio se svima sa upozorenjem da nove ambalaže predstavljaju prepreku za njihov opstanak, ali i apelom da samo jednim potezom svi mi, odgovorni građani, možemo tu prepreku prevazići.

"Upoređujući podatke iz istog perioda prošle godine, broj sakupljenih čepova u julu 2023. godine opao je za čak 30 procenata", izjavio je Zoran Martinov za RT Balkan.

Ipak, i pored smanjene količine plastičnih čepova, udruženje "Čep za hendikep" svoj cilj, pomaganje onima kojima je to najpotrebnije, ne prestaje da ispunjava - samo ove godine zahvaljujući njima neophodna ortopedska pomagala stigla su do devetoro osoba sa invaliditetom.

Uvedena novina podelila sakupljače čepova

Nove ambalaže apsolutno se ne dopadaju ni korisnicima, a ni sakupljačima čepova, koji svoje nezadovoljstvo uvedenim novinama ne skrivaju na društvenim mrežama. "Novi čepovi su iritantni. Otkinem čep i iskalim bes. Prvo, jer mi čep izbija oko dok pijem, a drugo jer je "Čep za hendikep" u pitanju", naveo je jedan od korisnika Reddita.

Ipak, nisu svi ostali dosledni sakupljanju čepova: "Iskreno, sada manje sakupljam za "Čep za hendikep", mada neki proizvođači još uvek imaju normalne čepove, pa njih skupljam".

Direktiva EU izglasana 2019. godine

Aktuelna direktiva koja je deo prve Strategije za plastiku koju sprovodi Evropska unija, izglasana je još 5. juna 2019. godine, a njeni pravilnikom predviđeno je da se napici mogu prodavati u plastičnim flašama, samo ako na njima ostane pričvršćen čep. Ovo pravilo proširilo se i na kartonsku, odnosno tetrapak ambalažu. EU sugeriše i da će ovakva direktiva doprineti očuvanju životne sredine, budući da su se čepovi ranije često bacali na ulicu.