Magazin

Ruski naučnici uz pomoć tečnosti za vejpove dijagnostikuju i leče kancer

Neverovatno otkriće ruskih naučnika otvorilo je novo poglavlje u oblasti dijagnostike i tretmana ćelija kancera. Zahvaljujući tečnosti za vejpove, naučnici su uspeli da bolje vizaulizuju pogođena tkiva i zračenje usmere na razrušavanje kancerogenih ćelija, a ovom metodom lečenje je efikasnije i zahteva manje zračenja.
Ruski naučnici uz pomoć tečnosti za vejpove dijagnostikuju i leče kancer© Canva / pixelshot

Krajnje neočekivanu primenu tečnosti za vejpove otkrili su ruski naučnici sa Saratovskog nacionalnog istraživačkog državnog univerziteta, koji su nakon ispitivanja ustanovili da sastav smeša povećava osetljivost tkiva na svetlosne talase što pomaže boljoj vizualizaciji oštećenih organa i preciznijem zračenju u nekim slučajevima kancera.

Smeša tečnosti za vejpove idealan agens za dijagnostikovanje ćelija kancera

Optička vizualizacija tkiva jedna je od najpouzdanijih metoda u oblasti dijagnostikovanja tkiva, koja omogućava detaljno proučavanje oblasti i načina širenja kancerogenih ćelija i njihove unutrašnje strukture. Da bi zračenje bilo ravnomerno i prolazilo kroz sve slojeve kože i tkiva unutrašnjih organa potreban je poseban agens - supstanca koja smanjuje rasipanje svetlosti biološkog tkiva i ne apsorbuje zrake u potrebnom opsegu talasnih dužina.

"Naše studije su dokazale da su tečnosti za vejpove najbolji agens za dijagnostikovanje različitih neoplazmi u respiratornom traktu i usnoj duplji. Sastoje se od biljnog glicerina i propilen glikola - dveju supstanci koje su se pokazale kao najefektivnije", naveo je Valerij Tučin, rukovodilac katedre optike i biofotonike.

Važno je da smesa bude bez nikotina i pratećih aroma

"Dobitna kombinacija" odigrala je ključnu ulogu: po rečima naučnika, glicerin je savršen agens za ovakve digajnostičke metode zbog svojih karakteristika - ne apsorbuje svetlost u jako širokom spektru, od infracrvenih do ultraljubičastih talasa, dok propilenglikol pojačava prolaznost ćelijskih membrana i tako pomaže glicerinu da prodre u srž tkiva.

Ipak, naučnici navode da tečnosti moraju da budu "čiste" - bez prisustva nikotina i aromatizujućih dodataka, kako se njihova proporcija ne bi narušila, a tkiva dodatno oštetila.

Primena tečnosti za vejpove i u lečenju raka

Ovi agensi svoju primenu nisu našli samo u dijagnostičkim metodama, već su se pokazali kao izrazito efikasni i u fototerapiji - lečenju raka uz pomoć laserskog zračenja ili drugih izvora svetlosnih talasa. Smeša omogućava ne samo bolju vizualizaciju objekata, već i ravnomerniju raspodelu svetlosnih zraka u samim tkivima - na taj način smanjuju se doze zračenja, a povećava efikasnost lečenja.

Tečnosti za vejpove se mogu koristiti i za transplantaciju

Ruski naučnici dodali su da primena smeša za vejpove može biti i u segmentu transplantacija, odnosno, da se one mogu koristiti kao antifriz pri zamrzavanju zdravih organa donora. Pri skladištenju u smeši glicerina i propilenglikola organi se mogu ohladiti do dovoljno niskih za transport temperatura, pri čemu se zbog strukture supstance neće stvarati oštri komadići leda koji mogu oštetiti tkiva.

image