Drveće i zelenilo smanjuju kriminal i poboljšavaju zdravlje

Zelene površine u urbanim sredinama smanjuju stopu kriminala, oružane napade, stres, poboljšaju zdravlje i pozitivno utiču na imunološki sistem. U isto vreme, loše održavane i loše dizajnirane zelene površine mogu da podstaknu širenju kriminala, tvrde istraživači.

U okviru istraživanja o odnosu kriminala i prirode u urbanim sredinama, tim naučnika sa Univerziteta Kornel u SAD pronašao je nekoliko obrazaca koji potencijalno mogu da pomognu u vođenju urbanog dizajna prostora, unapređivanju bezbednosti naselja i poboljšanju kvaliteta života. 

Iako je pitanje smanjenja kriminala vrlo kompleksno, naučnike je zanimalo kako i na koji način, oni kao dizajneri eksterijera koji oblikuju spoljašnje okruženje, mogu doprineti i uticati na smanjenje stope kriminala.

Tim je prikupio nalaze prethodnih studija koje su se bavile uticajem različitih oblika zelenih površina na kriminalno ponašanje. Razmotrili su preko 14 hiljada radova, a neki od njih su uključivale studije koje su se bavile uticajem zelenih površina na nasilje oružjem, kao i one studije koje su otkrile da zelenilo može poboljšati javnu bezbednost.

"Postoje dokazi da ozelenjavanje u gradovima smanjuje nasilni kriminal, posebno nasilje oružjem", primetio je jedan od autora studije, Hesam Sadatsafavi. "Želeli smo da pružimo praktične informacije za ljude, bilo da se radi o pejzažnim arhitektama ili ljudima koji sade sopstvenu baštu".

Međutim, neke druge studije ističu da je prvenstveno drveće zaslužno za ove prednosti zelenih površina, jer je dobro za naše mentalno zdravlje i društveno blagostanje. Jedno istraživanje je pokazalo da ljudi koji žive u blizini drveća imaju otporniju strukturu mozga koja je sposobnija da se nosi sa stresom. U isto vreme, druga studija je uzela podatke o zločinima u Čikagu, računajući rezultat za svaki reon koji je potom upoređen sa procentom parkova pod krošnjom drveća za svaki reon. Na svakih 10 posto povećanja broja stabala, stopa kriminala je opadala u nekoliko kategorija - 10,3 posto za napade i 11,3 posto za pljačke, krivična dela zloupotrebe i trgovine narkotika.

Osim što smanjuje kriminal i stres, boravak u blizini drveća poboljšava zdravlje i vrlo je korisno za imunološki sistem.

Ovo iscrpno istraživanje objavljeno je u naučnom magazinu "International Journal of Environmental Research and Public Health", a naredni koraci ovog tima su razvoj smernica za dizajn okruženja kako bi zajednice širom sveta mogle da imaju manje stope kriminala.