Muzika, kafa i omiljeni parfem za bolju koncentraciju na ispitima
Izlazak na ispit predstavlja veliki stres za sve nas, ma koliko dobro poznavali gradivo i bili sigurni u svoje praktično znanje. Tim specijalista sa univerziteta u Njujorku za sve "tremaroše" ima dobre vesti - kafa, muzika koju je komponovala veštačka inteligencija i omiljene mirisne note utiču na koncentraciju i kongnitivne sposobnosti veoma pozitivno, a samim tim, učinak na ispitu može biti znatno bolji. Svoje istraživanje ovi naučnci podelili su u naučnom magazinu Sajentifik Riports.
Tehnologija monitoringa moždanih aktivnosti pokazala šta nam poboljšava kognitivne funkcije
Autori naučnog istraživanja koristili su tehnologiju monitoringa moždanih aktivnosti u realnom vremenu, a dobrovoljci koji su učestovovali u ispitivanju prolazili su kroz simulaciju pravog ispita. Svaki od učesnika dobio je test umstvenih sposobnosti, a tokom njegovog rešavanja nalazio se "pod budnim okom" trekera - posebnih uređaja koji su bili fiksirani na ruci i glavi i koji su merili impulse. Nakon prikupljanja podataka, sve dobijene merike unete su u poseban softver na bazi veštačke inteligencije, a radi poređenja rezultata, učesnici su ponovili test i bez stimulatora.
Muzika i kafa pokazali najbolje rezultate
Rezultati dobijeni uz pomoć softvera pokazali su da je aktivnost moždanih talasa beta-dijapazona, koji su povezani sa vrhuncem kognitivnih sposobnosti, proporcionalno rasla kada su ispitanici slušali muziku ili pili kafu. Melodije koje su komponovane uz pomoć AI tehnologija pokazale su se kao najdelotvornije u podizanju koncentracije i produktivnosti, dok je odmah iza njih po uticaju na kognitivne sposobnosti šoljica dobre kafe. Na trećem mestu našao se omiljeni parfem koji je dokazano, ali u manjoj meri, uticao na rezultate prilikom testiranja.
Ranija istraživanja pokazala da kafa ima snažan uticaj i na prevenciju Alchajmera
U nedavnom istraživnju naučnika sa Univerziteta u Veroni utvrđeno je i da ekstrakt espreso kafe pože biti veoma delotvoran u borbi sa Alchajmerom. Naime, zahvaljujući biološkim svojstvima samog ekstrakta, tau-belančevine, koje se u prisustvu bolesti deformišu i talože stvarajući grupacije u ćelijama mozga, počele su da se razgrađjuju. Takođe, kafa se pokazala korisnom i u borbi sa brojnim hroničnim oboljenjima poput raka, metaboličkih bolesti, Parkinsonove bolesti i depresije.