Magazin

Deca i novac: Zbog čega je važno razvijati finansijsku pismenost još u dečjem uzrastu

Kako kaže narodna poslovica, "Gvožđe se kuje dok je vruće", a tako se i prvi koraci ka finansijskoj pismenosti prave još u ranom uzrastu. Znanja stečena u dečjem uzrastu poslužiće kao osnova za uspešno planiranje sopstvenog budžeta u adolescentskom i odraslom dobu, a samim tim se mogu smatrati i svojevrsnom garancijom stabilnosti i uspeha.
Deca i novac: Zbog čega je važno razvijati finansijsku pismenost još u dečjem uzrastu© Canva / fizkes

Prvi korak ka finansijskoj pismenosti deteta jeste razumevanje vrednosti novca, njegovih osnovnih principa i funkcije, a na roditeljima je (nekada nimalo lak) zadatak da svojoj deci u što ranijem uzrastu objasne šta je to novac i na koji način pravilno njime raspolagati.

Gvožđe se kuje dok je vruće: 3 i 7 godina "prelomne tačke"

Iako mnogi roditelji temu finansija izbegavaju, smatrajući da je davanje dnevnog džeparca jedini ispravan pristup, naučnici Viskonsinskog univerziteta navode da deca već sa tri godine mogu da razumeju kako funkcioniše svet finansija i da novac može da se "menja" na neka druga materijalna dobra. Štaviše, njihova saznanja potvrđuju i naučnici sa Kembridža, dodajući da deca uzrasta do sedam godina imaju sposobnost građenja osnovnih finansijskih navika. Dakle, uzrast od 3 do 7 godina je pravo vreme za usađivanje pravih navika.

"Objasnite deci razliku između "hoću" i "treba", učite ih da upravljaju svojim željama, ali i potrebama. Neka deca vide kako plaćate račune, kako odlažete novac sa strane za odmor ili "crne dane", navodi finansijski ekspert Aleksej Leonov.

Da bismo imali novac na raspolaganju, potrebno je da zarađujemo

Kada dete savlada razliku između "hoću" i "treba", sledeći korak je objasniti mu da sav novac koji porodica ima na raspolaganju dolazi kao rezultat rada: mama i(li) tata idu na posao i tamo rade, a na kraju meseca oni dobiju određenu količinu novca. Penzija, odnosno novac baka i deka, takođe "ne pada sa neba" - i on je rezultat prethodnog rada, ali godinama unazad. Kada se priliv novčanih sredstava objasni kroz uloženi trud, deca će sa vremenom razumeti da i njegovo trošenje treba da bude racionalno.

Uključite decu u porodično budžetiranje

Odličan način da deca usvoje osnove finansijske pismenosti je pravovremeno uključivanje u planiranje porodičnog budžeta, a to se veoma jednostavno može učiniti kroz priču i svakodnevne aktivnosti. Primera radi, objasnite im da veliki deo mesečnih primanja odlazi na kupovinu namirnica za pripremu obroka, da deo novca koji mama ili tata zarade ide na plaćanje računa, kirije za stan ili rate stambenog kredita, a da se tek jedan deo ukupnih prihoda može izdvojiti za zabavu ili ušteđevinu. Na taj način, još od ranog uzrasta, stvoriće se jasna slika da nije sav novac isključivo za trošenje na ono što oni žele i da postoje obaveze koje je potrebno pre toga regulisati.

Društvene igre i otvaranje dečjeg računa u banci

Osim uključivanja dece u svakodnevne aktivnosti, pojam finansija deci se može objasniti i kroz društvene igre poput "Monopola" ili "Igre života", u kojima se kroz zabavu i zajedničko vreme stiče razumevanje toga da, da bi se nešto kupilo, moraju postojati izvesna novčana sredstva.

Takođe, dobar način je i otvaranje namenskog dečjeg računa u banci, sa koga su transakcije moguće samo uz roditeljski nadzor, a koji nude mogućnost da deca kroz štednju razumeju na koji način funkcionišu kamatne stope. Objasnite im i da novac na ručunu vredi isto onoliko koliko i u gotovini, kao i da njegovo trošenje u elektronskom formatu (putem internet plaćanja ili plaćanja karticom u radnji) ima istu "težinu".

Kredit nije "besplatan novac", a postoji i razlika u dugovanjima

Upoznavanjem sa bankarskim pojmovima, deca će lakše razumeti i da kredit nije "besplatan novac" koji se dobije od banke, već da je to samo pozajmica koja mora da se vraća uvek u dogovoreno vreme, i sa određenim uvećanjem: neko nam je pomogao da nešto kupimo, a sada mi taj novac vraćamo sa određenim "znakom zahvalnosti", odnosno kamatom.

U malo starijem uzrastu, deci je važno objasniti i razliku između "kvalitetnog" dugovanja, odnosno pozajmice, i onog koje nam ne donosi nikakvu vrednost, a to se najlakše da objasniti kroz neki praktičan primer. Tako, kredit za školovanje dete može posmatrati kao "kvalitetan" jer će kasnije svoje znanje iskoristiti da zaradi novac i uloži ga u dalje obrazovanje, dok su primer "lošeg" dugovanja kreditne kartice koje su korišćene za kupovinu sitnica i nepotrebnih stvari.

image