Magazin

Zbog čega nam mamurluk teže pada što smo stariji

Jutro nakon proslave, pa čak i obične večere na kojoj se popila koja čašica više, sa godinama nam sve teže pada - glavobolje su intenzivnije i duže traju, a osećaj mučnine ume da nas drži i čitav dan. Zbog čega nas mamurluk "lomi" mnogo više u tridesetim i četrdesetim nego kada smo bili "mladi i zeleni"?
Zbog čega nam mamurluk teže pada što smo stariji© Canva / CarlaMac

Alkohol je toksična supstanca, a njenim unošenjem u organizam našoj jetri poveravamo ozbiljan (a često i nimalo lak) zadatak - da nam pomogne da savladamo njegovo uticaj tako što će izlučiti dovoljno metaboličkih fermenata. Ti fermenti služe da se alkohol pretvori u druga hemijska jedinjenja koja, iako jednako toksična, makar lakše i brže izađu iz tela. Proces "metamorfoze" traje - za svaku čašicu pića, bilo da je u pitanju krigla piva ili šot votke, jetri je potrebno blizu sat vremena aktivnog rada. Ali, kako naučnici objašnjavaju činjenicu da nam mamurluk teže pada u tridesetim ili četrdesetim godinama? Gde je "sistem" zakazao?

Sa godinama jetra luči manje fermenata

Prvi i osnovni razlog zbog koga se sa godinama teže hvatamo u koštac sa mamurlukom jeste rad jetre, koja, kako smo naveli, ima za cilj da luči posebne metaboličke fermente i antioksidanse koji pomažu razgradnju alkohola. Zbog usporenog rada jetre koji se javlja kako smo stariji, toksini iz alkohola duže ostaju u organizmu, a samim tim je i njihovo štetno dejstvo osetnije - glava nas boli više, usta su nam suvlja, a mučnina - ko će više i znati koliko može da traje. Sve u svemu, lakše nam biti neće - samo teže.

"Zamor materijala"

U tehničkom svetu postoji termin koji možda i najbolje opisuje starenje, a to je zamor materijala, koji nastaje kao posledica postupnog oštećenja materijala usled dugotrajnih periodičnih promenjivih opterećenja. Drugim rečima - što smo stariji, to smo krhkiji i osetljiviji na sve povrede, bolesti, umor, pa čak i popijeni alkohol. Verovali ili ne, sociološko istraživanje koje je sprovela kompanija Redemšn, pokazalo je da se najgori mamurluci dešavaju baš u 29. godini, a razlog nije u konkretnim fizičkim faktorima, već u neslavnoj kombinaciji poslednjih trzaja "mladalačkog" ponašanja i fiziologije.

Prekomerna težina i mamurluk

Naučnici su takođe došli i do zaključka da naša konstitucija i prekomerna težina imaju uticaj na to kako podnosimo alkohol. Ispostavilo se da, uprkos svim mitovima, osobe sa kojim kilogramom viška lošije podnose alkohol i imaju jače mamurluke, jer masnoća nema sposobnost apsorpcije alkohola. Upravo ovime naučnici objašnjavaju i činjenicu da žene lakše "uhvati" alkohol - one najčešće imaju veći procenat masti u organizmu od muškaraca, koji je u ovom slučaju potpuno beskorisan.

Kako se onda izboriti sa mamurlukom, kad već sa godinama ne možemo

Kada već ne možemo da proces starenja nateramo da radi u našu korist, možemo se poslužiti trikom koji nam makar malo može olakšati burno veče sa prijateljima ili članovima porodice. Caka je u vodi koju ćemo piti uporedo sa čašicama alkohola kojima nazdravljamo, ali i nakon veselja, a koja će nam pomoći da telo ostane hidrirano i (koliko toliko) sveže. A još bolji način borbe sa mamurlukom jeste da se i te čašice kojima nazdravljate zamene vodom. Što je sigurno - sigurno je.

image