Ko prvi izgovori "Volim te"? Nežniji pol, ili ipak jači?

Nasuprot svim stereotipima i rodnim normama, globalni tim istraživača ustanovio je da su muškarci ipak slobodniji u izražavanju svojih emocija, posebno na početku romantičnog odnosa.

Iako brojni psiholozi tvrde da je za razvijanje pravog i iskrenog osećanja ljubavi neophodno da prođe u proseku dve do tri godine, u praksi se izgovaranje te čuvene rečenice desi već nakon dva do tri meseca. Ko prvi skupi dovoljno hrabrosti da svom partneru kaže kako se oseća - muškarci ili žene?

Ko prvi kaže "Volim te"?

Naučna studija koju je objavio mešoviti tim istraživača sa različitih delova sveta doslovno je razbila sve postojeće mitove i rodne stereotipe o muškarcima u kojima su oni (nepravedno) bili etiketirani kao hladniji i manje emotivno dostupni pol. U istraživanju je učestvovalo 3.109 odraslih osoba od kojih je preko 70 procenata žena iz Australije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Francuske, Poljske i Ujedinjenog Kraljevstva, a dobrovoljci su imali zadatak da popune nekoliko onlajn upitnika o prethodnim i sadašnjim emotivnim vezama.

Nakon 69 dana razmišljaju o priznanju, a tek 107. se osmele da kažu

Na osnovu dobijenih podataka, naučnici su izračunali da muškarci o priznanju ljubavi počinju da razmišljaju već 69. dana emotivne veze, ali da i pored želje da svojoj partnerki kažu kako se osećaju, hrabrost skupljaju još prosečno 38 dana. Sa druge strane, žene su u izjavama ljubavi opreznije i promišljenije - prvi put o tome da kažu šta osećaju razmišljaju tek 77. dana veze, dok 122. dana svom izabraniku eventualno i otkriju svoje prave emocije.

Emocionalna veza jedan od ključnih faktora dobrog seksa

Emocionalna veza pokazala se i kao jedan od presudnih faktora kada je kvalitet seksualnih odnosa dvoje partnera u pitanju - na prvom se našlo doživljavanje vrhunca tokom polnog akta, dok je bronzu odnela "hemija" između njih. Ipak, rodne razlike ovde su se pokazale kao veoma velike - žene su emocionalnoj komponenti pridavale daleko veći značaj od muškaraca.