Magazin

Savet direktora: Šta nikad ne treba da pitate na razgovoru za posao

Kada je reč o intervjima za posao, vešto postavljena pitanja mogu biti vaš najbolji saveznik u ostvarivanju željenog zaposlenja, te mogu značajno uticati na vaše šanse za uspeh. Međutim, isto tako, nepromišljeno postavljena pitanja mogu imati ozbiljne posledice i brzo vas diskvalifikovati iz trke za posao. Jedno pitanje posebno se ističe.
Savet direktora: Šta nikad ne treba da pitate na razgovoru za posao© freepik/rawpixel.com

"U žestokim tržišnim uslovima pronalaženje posla zahteva određenu veštinu taktiziranja i kompromisa", piše Met Higins, izvršni direktor, investitor i osnivač kopanije RSE Ventures, u svojoj kolumni za Si-En-Bi-Si. 

Pitanje koje treba izbegavati

"Ako tražite posao, evo saveta koji verovatno nećete čuti ni od koga drugog. Na razgovoru za posao nikad ne pitajte poslodavca kakva je politika kompanije vezano za rad na daljinu", započeo je.

U vremenima kada Ilon Mask kaže da je rad od kuće "moralno pogrešan", Amazon kažnjava zaposlene za previše rada od kuće, a kompanija Zum, koja je sinonim za onlajn sastanke, vraća svoje zaposlene u kancelarije, ovo pitanje vam može samo smanjiti šanse da se izdvojite među drugim kandidatima i dobijete posao.

Šta poslodavci zaista misle o radu na daljinu

Istraživanje iz 2022. godine koje je sproveo GudHajre, otkrilo je da 78 posto menadžera smatra da je rad "uživo" poželjan. Dodatno, njih 51 posto je reklo da bi njihove kompanije "definitivno razmotrile" smanjenje plate za zaposlene koji odbiju da se vrate u kancelariju.

Nebitno je koliko ste izuzetni

Higins je dalje objasnio kako neka pitanja na razgovoru za posao mogu stvoriti određenu percepciju, koja može biti presudna za dobijanje posla ili odbijanja od strane poslodavca. "Izgledalo vama to fer ili ne, neki menadžeri će pitanja o radu na daljinu tokom intervjua percipirati kao signal pogrešnih prioriteta. Čak i za mene, to je odmah znak upozorenja", kaže Higins .

Pogrešan utisak

"Zamislite sledeći scenario: Nakon intervjua za posao koji ste zavrišli pitanjem o mogućnosti rada od kuće, sutradan menadžer upoznaje drugog kandidata koji kaže da bi mogao da bude u kancelariji ranom zorom sledećeg ponedeljka. Bez obzira da li ste vi možda kvalifikovaniji, postoji realna šansa da će drugi kandidat biti percipiran kao posvećeniji". 

image