Magazin

Spoj gejming industrije i tradicije: Kultna ruska čokoladica "Aljonka" u novom ruhu

Gejmeri i strimeri širom Rusije, kao i obožavaoci retrofuturističke igrice u sovjetskom stilu "Atomsko srce", ovih dana dobili su jedinstvenu priliku da uživaju u svojoj omiljenoj poslastici još iz doba SSSR, dizajniranoj baš po uzoru na igricu koja je početkom ove godine oborila sve rekorde i našla se na listi najprodavanijih na svetu. Spoj gejming industrije i tradicionalne ruske kulture nije mogao biti slađi - ni bukvalno, ni figurativno.
Spoj gejming industrije i tradicije: Kultna ruska čokoladica "Aljonka" u novom ruhu© Youtube / Sharad

Spoj gejming industrije i tradicije ovih dana na rusko tržište doneo je kultnu čokoladicu "Aljonku" u novom ruhu, a dizajneri su devojčicu sa omota predstavili kao glavnu junakinju retrofuturističke igrice u sovjetskom stilu koja je početkom godine, za samo 48 časova, zauzela prvo mesto na listi najprodavanijih igrica na svetu.

Igrači u igrici dobijali "Aljonku" kao nagradu

Čitava zamisao o kreiranju limitirane serije "Aljonka" čokoladica potekla je zapravo od divelopera igrice "Atomsko srce" - igrači su, prilikom prelaženja nivoa, kao nagradu za dobar rezultat, u igrici dobijali čokoladicu sa devojčicom Aljonkom koja je bila dizajnirana u skladu sa tematikom. Gejmerima se ovakva nagradica posebno dopadala još u samoj igrici, a sada je fabrika čokolade "Krasni Oktjabr" rešila da najbolje od najboljih nagradi i pravom "Aljonkom" koja izgleda baš kao u igrici. Čokoladice su u sklopu promo paketa bile podeljene poznatim gejmerima i strimerima, a hoće li se naći u prodaji u Rusiji, pa čak i kod nas - preostaje da vidimo.

Tradicionalna "Aljonka" od 1964. do danas osvojila srca miliona ljudi

Istorija jedne od najpoznatijih ruskih čokoladica, "Aljonke", počela je još davne 1964. godine, kada je na jednom od sastanaka poljoprivrednika razmatrana mogućnost pravljenja ukusne mlečne čokolade koja bi bila dostupna svakom građaninu Sovjetskog Saveza. Sovjetski konditori stavljeni su pred težak zadatak: da naprave čokoladicu izvrsnog ukusa, ceni koja će biti pristupačna svakom stanovniku SSSR. Za pronalaženje savršene recepture konditorske fabrike potrošile su pune dve godine, ali se njihov trud isplatio - Rusija je dobila jedinstvenu mlečnu čokoladu sa krupnookom buckastom devojčicom na omotu, Aljonkom.

Danas se "Aljonka" proizvodi u serijama od po 200 hiljada tabli dnevno, dok je receptura ostala nepromenjena od samog početka. Tokom istorije popularne čokoladice, dizajneri su nekoliko puta pokušavali da menjaju izgled pakovanja, pa su tako Aljonku  "oblačili" u kaputiće, "pleli" joj kikice, "šetali" po Moskvi, pa čak joj i "našli" drugara Kuzju, ali svaki novi pokušaj da se promeni dizajn bio je osuđen na propast - narod je i dalje voleo devojčicu sa buckastim obraščićima sa originalne ambalaže. Hoće li se "atomska" Aljonka dopasti svim obožavaocima slatkiša? Verujemo da hoće, ako je suditi po komentarima na društvenim mrežama i striming platformama.

"Retrofuturistička" igrica u sovjetskom stilu

Igrica čija je radnja smeštena u okruženje alternativnog Sovjetskog Saveza pedesetih godina prošlog veka, a koju je kreirao kiparski studio "Mandfiš" (Mundfish), sredinom februara ove godine dospela je na listu najprodavanijih igrica na svetu, kada je za nepunih 48 sati uspela da prestigne čak i "Hogvorts Legasi" (Hogwarts Legacy), najprodavaniju igricu "Stim" (Steam) platforme.

"Atomsko Srce", "pucačina" iz prvog lica, igrica je u kojoj se igrač smešta u lik agenta KBG koji je prikazan kao tehnološko čudo robotike sa mračnom pozadinom, dok se kao neke od glavnih prednosti igrice navode "retrofuturistička" estetika i "gejmplej", kao i izbor sihronizacija na čak 9 jezika.

image