Magazin

Čovek godinama koristio skupoceni meteorit kao podupirač za vrata

Komad meteorita, koji je pre više od osamdeset godina pao pored jedne kuće u Mičigenu, svaki dan je bio korišćen kao podupirač za vrata. Sadašnji vlasnik kuće je navodno znao da je u pitanju kamen iz svemira, ali decenijama nije pokušao dublje da istraži njegov značaj i poreklo. Na njegovo iznenađenje, stručnjaci su utvrdili da komad dostiže vrednost od nekoliko desetina hiljada dolara.
Čovek godinama koristio skupoceni meteorit kao podupirač za vrata© Youtube Screenshot/WOOD TV8

Meteorit, težak oko deset kilograma, je bio korišćen kao tipičan predmet u domaćinstvu, sve dok vlasnik kuće, Dejvid Mazurek, nije odlučio da ga odnese na analizu kod stručnjaka. Bio je iznenađen kada je shvatio da je njegov meteor (to jest, podupirač) zapravo vredeo preko sedamdeset hiljada dolara.

"Odmah sam znala da je kamen bio poseban," objašnjava geolog Mona Sirbesku za sajt Univerziteta u Mičigenu, "To je novčano i naučno najvredniji primerak koji sam ikada držala u životu."

Sirbesku je dodala da redovno dobija zahteve za analize kamenja, ali da najčešće nisu u pitanju meteoriti, ali onaj koji je Mazurek doneo je bio iznenađujuće dragocen. U pitanju je "Edmor" meteorit, koji sadrži oko dvanaest procenata nikla.

Mazurek je kuću kupio osamdesetih godinama i tadašnji vlasnik mu je objasnio da je meteorit jedno veče pao na posed, "napravio veoma glasan zvuk", pa je tu i ostao i bio je topao čak i sledećeg jutra. Vlasnik je Mazureku rekao da je meteorit njegov, jer predstavlja samo još jedan deo poseda koji je tada kupovao.

Od tada, meteorit je trideset godina služio kao podupirač za vrata, osim kada bi ga deca iz kuće nosila da bi ga pokazivali drugovima u školi. Vremenom, Mazurek je primetio da mnogi zarađuju prodavanjem pronađenih meteorita i konačno je odlučio da svoj primerak odnese kod profesionalaca.

"Uglavnom, meteoriti se mogu prodati i postaviti u muzejima ili se mogu prodati kolekcionarima ili trgovcima, koji će ga potom iskoristiti za zaradu," objašnjava Sirbesku. Na kraju, Mazurek ga je prodao Univerzitetu Abrams Planetarijum u Mičigenu i donirao je deset odsto prihoda Mičigenskom Univerzitetu, za katedru nauke o zemlji i atmosferi, na kojoj je meteorit bio analiziran.

image