Naučnici upozoravaju: Tretmani trajnog ispravljanja kose povećavaju rizik razvoja raka

Može se reći da je ravna i sjajna kosa san svake žene sa kovrdžavom i neposlušnom kosom, međutim, tretmani za njeno trajno ispravljanje, koji su izuzetno popularni i u Srbiji, mogu postati prava noćna mora. Naime, naučno istraživanje pokazalo je da kontinuirano korišćenje sredstava za trajno ispravljanje kose povećava rizik razvoja raka materice, a da je kod žena koje su na proceduru išle makar i jednom, taj rizik viši za čak 64 posto!

Jedan od omiljenih tretmana kod žena, posebno onih sa talasastom ili kovrdžavom kosom, koji se praktikuje u većini srpskih frizerskih salona, već neko vreme predmet je kompleksnih istraživanja naučnika univerziteta u Čikagu i Nacionalnog instituta zdravlja, a razlog tome jesu opasne hemikalije koje se nalaze u preparatima koji se koriste. Nakon punih 10 godina, konačno su objavljeni rezultati naučne studije, a "presuda" nije nimalo utešna: kontinuirano korišćenje sredstava za ispravljanje kose povećava rizik od razvoja raka materice.

Ispravljanje kose makar i jednom godišnje povećava rizik razvoja raka za 64 posto

Deset godina analize zdravstvenog stanja blizu 34 hiljade žena uzrasta od 35 do 74 godina, naučnicima američkog univerziteta i instituta donelo je nimalo optimistične rezultate koji su pokazali da je kod 378 žena koje su koristile sredstva za ispravljanje kose dijagnostikovan rak materice. Istraživanje je pokazalo da je kod žena koje su na proceduru ispravljanja kose hemijskim preparatima išle makar i jednom godišnje, rizik od razvoja ovog malignog oboljenja porastao čak za 64 procenta u odnosu na one koje nikada kosu nisu tretirale ovim sredstvima, dok je kod onih koje su je ponavljale četiri ili više puta u godinu dana od viši za 71 posto.

Hemikalije iz sredstava doprinose povećanju rizika od raka

Istraživači se tokom desetogodišnje analize nisu fokusirali na određene proizvođače sredstava za ispravljanje kose, već su svoju studiju zasnovali isključivo na njihovom hemijskom sastavu. U naučnom radu navedeno je i nekoliko najrizičnijih hemikalija koje su se nalazile u sastavu gotovo svih sredstava za ispravljanje kose, kao što su parabeni, bisfenol A, metali i formaldehid, a njihov uticaj na zdravlje potvrđen je na velikom uzorku ispitanica.

"Izloženost hemikalijama usled upotrebe proizvoda za kosu, posebno onih za njeno ispravljanje, zabrinjavajuća je zbog povećane apsorpcije kroz kožu glave, a može biti ispraćena i opekotinama i lezijama izazvanim sredstvima", upozoravaju naučnici.

Žene sa talasastom i kovrdžavom kosom u grupi povišenog rizika

Jedan od primera štetnog uticaja ovakvih i sličnih tretmana na kosu je i čuveni supermodel Naomi Kembel, koja je zbog prirode posla dugi niz godina prinuđena da kosu stilizuje na najrazličitije načine. Naime, još 2012. godine, tokom izlaska iz mora, Naomi je slučajno skliznula perika koju je nosila, a ispod koje se jasno videlo da je linija njene kose "povučena" čak nekoliko centimetara. Iako manekenka nikada nije pojasnila šta je tačan razlog gubitka kose, stručnjaci trvde da su upravo hemijski tretmani glavni krivci.