Magazin

Dvoglava zmija se izlegla u prodavnici egzotičnih ljubimaca (VIDEO)

Prošlog meseca se u jednog prodavnici kućnih ljubimaca u Engleskoj izlegla zmija sa dve glave. Vlasnici radnje su u najnovijem klipu podelili kako gmizavac izgleda i jede, a mnogi korisnici društvenih mreža su fascinirani prizorom. Kako nastaju ovakvi slučajevi u životinjskom carstvu i da li je moguće da dvoglavi gmizavci žive dugo?
Dvoglava zmija se izlegla u prodavnici egzotičnih ljubimaca (VIDEO)© Facebook/Exeter Exotics

Smatra se da su šanse da se ovakav gmizavac rodi jedan u sto hiljada, tako da su zaposleni bili šokirani kada su ugledali telo koje se izgleglo pre oko četiri nedelje.

"Bila sam u šoku. Nisam mogla da verujem, jer su ovakve zmije veoma retke," rekla je vlasnica radnje Alisa Džons za Bi-Bi-Si. Zmija pripada vrsti šiljatonosnih zmija i Alisa je dodala da se izglegla bez komplikacija, kao i da joj se koža ljuštila bez problema.

U najnovijem video snimku, Alisa pokazuje kako glave zmije izgledaju dok jedu: "Sa zadovoljstvom možemo reći da je zmija dobro. Glava s desne strane više voli sardine i čak će sama da ih uzme, ako su dovoljno blizu. Druga strana je zainteresovana za hranu, ali mislimo da je njeno grlo malo uže, tako da je imala problema sa gutanjem. Nadamo se da će se ovo popraviti i do tada ćemo joj samo davati manje zalogaje."

"Interesantno je da će jedna glava da imitira žvakanje, dok druga zapravo jede. Nadamo se da će nastaviti da budu zdrave," napisala je u objavi na Fejsbuku. Korisnici društvenih mreža su većinom fascinirani gmizavcem i ostavljaju pozitivne komentare.

Kako nastaju ovakvi slučajevi u prirodi

Neobična pojava se naziva bicefalija, koja je veoma retka u životinjskom carstvu. Najčešće se može pronaći u svetu gmizavaca, prilikom nedovršenog razdavajnja embriona. Alisa je objasnila da je iz jednog jajeta trebalo da se izlegnu dve zmije, ali upravo zbog navedene komplikacije je došlo do spajanja.

Kada su u pitanju sisari, razdvajanje embriona je mnogo preciznije, ali ovakav mehanizam nije podjednako osetljiv kod zmija. 

Da li bicefalne životinje mogu dugo živeti

Postoji nekoliko slučajeva da životinje sa dve glave žive dugo i čak da se razmnožavaju, ali većinom žive kratko, pogotovo u divljini. Postoje brojni faktori koji utiču na njihove šanse za preživljavanje. Na primer, lakše će biti zmiji sa dve glave koja ima jedan stomak, nego dva, jer neće biti potrebna veća količina hrane. S druge strane, ako dvoglava zmija ima samo jedno srce, a ne dva, onda može doći do velikog stresa na organ i ugrožavanja života.

Najveće šanse za dugačak život imaju bicefalne životinje koje su rođene u okolini gde imaju dovoljno hrane, vode, zaštitu i medicinsku pomoć ljudi. Jedna dvoglava zmija je živela preko dvadeset godina dok su je proučavali naučnici, ali samo zato što je imala adekvatne uslove.

image