Magazin

Proizvođači parmezana mikročipovima protiv falsifikata

Udruženje koje nadzire proizvodnju italijanskog sira parmezana, pronašlo je novi način borbe protiv falsifikovanja njihovog sira, tako što u njega dodaju mikročipove. Proizvođači sireva, vina, delikatesnih mesnih proizvoda i drugih kulinarskih specijaliteta u evropskim zemljama sve više posežu za tehničkim metodama kako bi zaštitili svoje proizvode od falsifikovanja. QR kodovi, nevidljiva mastila, mikročipovi i nanotehnologija se koriste kako bi zaštitili tržište vredno 80 milijardi evra godišnje.
Proizvođači parmezana mikročipovima protiv falsifikata© pixabay/zalazaksunca

Tom metodom čipovi veličine zrna soli umetaće se u nalepnice koje se nalaze na kori kolutova parmezana, prenosi Gardijan. Čipovi funkcionišu kao dugotrajne oznake za hranu koje se mogu skenirati, ugrađeni su direktno u oznaku QR koda i napravljeni od strane američke kompanije "p-Chip Corporation".
Sir, čija se istorija može pratiti sve do srednjeg veka, dobio je status zaštićene oznake porekla (PDO) u EU 1996. i prema tim pravilima parmezanom može da se nazove samo vrsta sira koja se proizvodi na severu Italije, u regijama Parma i Ređo Emilija.

Pored toga, kolutovi sira, koji su u proseku teški 40 kilograma, moraju da sazrevaju najmanje 12 meseci u planinskom području, a stručnjaci ih testiraju dve godine nakon proizvodnje da bi se potvrdili da su tamo sazreli. Status PDO daje se namirnicama "proizvedenim, prerađenim i pripremljenim u datoj geografskoj oblasti korišćenjem priznatog umeća", a pored parmezana, dat je francuskom šampanjcu, portugalskom vinu i grčkom kalamata maslinovom ulju.

S obzirom na stroga pravila za dobijanje sertifikata, takvi delikatesi se obično prodaju po višim cenama, što ih čini primamljivim tržištem za imitacije, a udruženje koje nadgleda proizvodnju sira, Parmiđano Ređiano Konzorcijum, procenjuje da godišnja globalna prodaja falsifikovanog sira dostiže oko dve milijarde dolara (1,6 miliona funti).

Trenutno više od 3.500 proizvoda proizvedenih u zemljama EU ima zaštićeni status. Neki, poput sira Parmiđano Ređiano (poznatog kao klasični, tzv. pravi parmezan), pršute Parma, konjaka, šampanjca, proseka ili grčkog feta sira, dobro su poznati. Dok su drugi su manje poznati, Piranska so, ručno pravljena u Sloveniji, beli luk Gracios s Azora i na kraju šljive Szydlov iz Poljske. Većina zaštićenih proizvoda je italijanska. Za njim slede francuski i španski. Prema EU, tržište zaštićenih proizvoda procenjuje se na 80 milijardi evra godišnje.

Čipovi, iako ne tako napredni, takođe se koriste i kod proizvođača vina. Stavljaju se u plastični čep, koji se koristi za zatvaranje flaša vina. Vinari takođe koriste nevidljivo mastilo za nalepnice na flašama i urezuju jedinstveni serijski broj direktno na flašu.

image