Magazin

Objavljena lista 30 najlepših mesta na svetu, na prvom mestu grad sa Balkana

"Stisnut između vode i stena, nalazi se trouglasti, srednjevekovni Stari grad Kotor, koji sa svojom tvrđavom prkosi gravitaciji", kaže se u britanskom časopisu Tajm Aut, koji je predstavio listu 30 najlepših mesta na svetu za 2023. godinu. Listu predvodi Kotor.
Objavljena lista 30 najlepših mesta na svetu, na prvom mestu grad sa Balkana© Unsplash/Dragisa Braunovic

Napominjući da izbor najlepših mesta sveta nije lak zadatak, iz ovog magazina su naveli da je lokacije s liste najlepših birala mreža svetskih putopisaca koji su iskusili lepotu svakog mesta koje se našlo na spisku.

Na prvom mestu liste našao se Bokokotorski zaliv u Crnoj Gori gde, kako je opisano, "Jadransko more u uskim prolazima strmih dinarskih Alpa formira Boku Kotorsku", prenosi RTCG.

"Ovde se, stisnut između vode i stena, nalazi trouglasti, srednjevekovni Stari grad Kotor, sa svojom tvrđavom koja prkosi gravitaciji koja se cik-cak uzdiže uz strme litice iznad", navodi saradnik Tajm Aut magazina, Pol Staford. " Ovde, usred ruševina napuštenog sela bez puta, možete probati domaći ovčji sir i raženi hleb u poslednjoj naseljenoj seoskoj kući, s pogledom na staklastu vodu zaliva".

Na drugom mestu liste našao se Island, a slede Erg Čebi u Maroku, Mon-Sen-Mišel u Francuskoj, Velika džamija šeika Zajeda u Abu Dabiju, kao i Ela na Šri Lanci.

image