Magazin

"Parazitska kancelarija" u Moskvi: Građevina koja lebdi između dve zgrade

Sama pomisao na parazite izaziva nelagodan osećaj kod ljudi. Ipak, ovde nije reč o takvom stvorenju, već o "parazitskoj kancelariji" sa adresom u Kožuhovskoj ulici u Moskvi. Građevina ne može da vas ostavi ravnodušnim, a izaziva prijatan osećaj kad je ugledamo.
"Parazitska kancelarija" u Moskvi: Građevina koja lebdi između dve zgrade© Visual Tag Mx

"Parazitska kancelarija" nosi specifično ime, ali mnogi smatraju da se ovaj radni prostor odlikuje praktičnošću i neobičnošću. 

Ovo radno mesto iz snova za kreativne profesionalce, nesumnjivo crpi "podršku" od svoja dva suseda - zgrada, baš kao i svaki parazit, ali vizuelna i ambijentalna transformacija je ipak stavljaju u simbiotski kontekst.  

Struktura naizgled lebdi između dve zgrade i drži se za slepe bočne zidove dve zgrada. Estetika je po izgledu geometrijska, ali "ukazuje" na biološki oblik parazita, jer kao da imaju tendenciju da se "prilepi" za svog domaćina.

Ovakav tip izgradnje ne zahteva skupe zemljišne parcele - kancelarija koja se nalazi u slobodnom prostoru između zgrada, ostavlja ispod nje mesto za kretanje automobila i prolaz.

Na taj način, autori ove nesvakidašnje zgrade Arsenije Borisenko i Petar Zajcev su stvorili nešto nesvakidašnje, a opet iznenađujuće funkcionalno. 

Kancelarija koristi slobodne prostore između zgrada formirajući originalne i ekonomski isplative radne prostore koje ne blokiraju pristup dvorištu. Zgrada ima 230 metara kvadratnih i tri sprata sa pristupačnom krovnom površinom, podeljenom modularnim panelima. Poligonalna glavna fasada rešena je veoma dinamična i  izrađena je od lakog i izdržljivog ćelijskog polikarbonata, dok je fasada okrenuta ka dvorištu ravna i potpuno zastakljena. 

Unutrašnjost je napravljena u stilu minimalizma, dok ga kontrastna kombinacija boja i tekstura, prostorna dinamika i nameštaj čine još više posebnijim.

Ideja je bila da nova zgrada nadoknadi nedostatak prostora izgrađenoj prestonici, a projekat je osvojio drugo mesto na godišnjoj izložbi Arh Moskva 2011 u nominaciji najbolji arhitektonski projekat.

image