Strana kreveta na kojoj spavamo može uticati na raspoloženje, posao, pa čak i prihode

Ukoliko ste makar jednom imali osećaj da ste ustali na pogrešnu nogu, vrlo verovatno da vas osećaj nije prevario - strana kreveta na kojoj biramo da spavamo može reći dosta toga o našoj ličnosti. Štaviše, istraživanja pokazuju da se naše raspoloženje, stav prema poslu, pa čak i prihodi mogu predvideti na osnovu odluke na kojoj strani kreveta odaberemo da spavamo.

Leva ili desna strana kreveta? Do prozora ili do plakara? Mnogi od nas stranu kreveta biraju na osnovu toga sa koje strane izlazi sunce, ili koja je strana bliža izlazu iz sobe, međutim - strana koju biramo može imati velikog uticaja na naše opšte raspoloženje, način na koji se odnosimo prema poslu, a samim tim i produktivnost i prihod.

Ko je raspoloženiji, a ko zarađuje više novca - oni koji spavaju sa desne, ili sa leve strane kreveta?

Leva strana za bolje raspoloženje i bolje podnošenje stresa

Prema studiji koja je sprovedena na 3.000 odraslih koju je sproveo Premier In, oni koji spavaju na levoj strani kreveta bude se raspoloženiji i spremniji za suočavanje sa stresom i pritiscima svakodnevnog života, a više od četvrtine ispitanika izjavilo je da se oseća pozitivno i vedro nakon sna.

Istraživanja sugerišu da pozitivna energija onih koji biraju da spavaju sa leve strane kreveta dovodi i do povećanja samopouzdanja, ali i većeg zadovoljstva na radnom mestu, pa je tako čak 31 procenat ispitanika izjavio kako svoj posao vole i u njemu uživaju. Dalja istraživanja pokazala su i da oni koji biraju levu stranu kreveta bolje podnose stresne situacije u emotivnim odnosima, društveniji su i imaju veći broj prijatelja.

Spavanje na desnoj strani donosi više prihoda

Sa druge strane, osobe koje spavaju sa desne strane kreveta češće se bude u lošem raspoloženju i tokom dana imaju negativan pogled na svet i dešavanja, dok tek 18 procenata njih u svom poslu uživa i rado odlazi u kancelariju, što je znatno manje u odnosu na one koji biraju levu stranu kreveta. Ipak, to ih ne sprečava da zarađuju više novca.

Spavanje na desnoj strani kreveta ukazuje i na preferencije na polju društvenog života: ove osobe više uživaju u sopstvenom društvu nego u okruženju drugih ljudi, i radije će odabrati mirno veče u privatnosti svoga doma nego izlazak na večeru sa prijateljima ili kolegama sa posla.

Biranje strane kreveta razara čak 10 posto veza

Verovali ili ne, čak 10 procenata parova konflikt ima upravo oko odabira strane kreveta na kojoj će spavati: ukoliko su oboje ljubitelji desne strane kreveta, jedan od njih moraće da se prilagodi i spava sa leve, a to  će sigurno izazvati ogorčenost, bez obzira na činjenicu da su oni koji spavaju sa leve strane raspoloženiji.

Ipak, dobra vest je da je odabir strane kreveta više stvar navike, a da njen uticaj na raspoloženje, uspeh u karijeri i druge faktore može biti i samo posledica toga da smo se bolje namestili i više naspavali.