Magazin

Mask priznao da društvena mreža X može da propadne

Ilon Mask, vlasnik aplikacije X ranije poznate kao Tviter, naveo je da bi ta društvena mreža "mogla da propadne", nakon što je greška u programu prouzrokovala brisanje slika objavljenih pre decembra 2014.
Mask priznao da  društvena mreža X može da propadneGetty © Dan Kitwood

"Tužna istina je da trenutno ne postoje velike 'društvene mreže'. Možda ćemo propasti, kao što su mnogi predviđali, ali daćemo sve od sebe da postoji makar jedna", napisao je Mask na platformi X (Tviter). Objavu Maska pregledalo je preko 54 miliona ljudi, dok je preko 332 hiljade korisnika "lajkovalo" njegovu izjavu.

Greška na platformi je "epski vandalizam"

Tokom vikenda, greška na platformi izazvala je uklanjanje slika i objava kreiranih pre decembra 2014. godine, a platforma je prikazivala neispravne linkove (veze) umesto slika i snimaka ranije napravljenih. Među prvima, grešku je primetio i tehnolog Tom Kouts, koji je problem nazvao "epskim vandalizmom od strane Maska", preneo je Gardijan.

Sa platforme je nestao i čuveni selfi Elen Dedženeris sa ceremonije dodele Oskara 2014. godine, koji je svojevremeno bio objava sa najviše deljenja ikada, dok je viralni tvit sada već bivšeg američkog predsednika Baraka Obame nakon njegove pobede na izborima 2012. godine ostao nepromenjen. Inače, ove dve objave, doduše u drugačijem formatu, pojavile su se i na aukciji Heritedž Global Partners aukcijske kuće, a licitacija će se obaviti od 12. do 14. septembra.

Smanjenje troškova skladištenja podataka ili promene na platformi?

Pojedini korisnici spekulisali su da je greška prouzrokovana nastojanjem Maska da se optimizuju troškovi skladištenja podataka, dok su drugi ovaj "bag" pripisali promenama napravljenim na platformi 2016. godine, kada je uvedeno "poboljšano obogaćivanje URL-ova", dizajnirano da prikaže preglede povezanih veb lokacija izvan ograničenja kompanije od 140 znakova, preneo je D Verdž.

Do kvara je došlo nakon prošlonedeljnih izveštaja koji sugerišu da je pristup sa Iks usporen drugim društvenim mrežama, uključujući Meta platforme Fejsbuk, Treds i Instagram, a kašnjenje od pet sekundi pojavilo se i na linkovima ka sajtovima portalima pojedinih medija, kao što su Njujork tajms i Rojters.

U proteklih par meseci Iks je već imao nekoliko problema sa platformom

Ranije ove godine, korisnici su primetili da više ne mogu da objavljuju ili šalju poruke jedni drugima, a dobijali su i obaveštenja o "prekoračenju dnevnog limita za slanje tvitova". Direktne poruke takođe nisu radile, zbog čega je kompanija kasnije uputila izvinjenje. Prethodne greške su dovele i do toga da korisnici nisu mogli da se pošalju ili pogledaju sopstvene postove.

Kako podseća britanski list, Tviter je ukinuo hiljade radnih mesta od Maskovog preuzimanja te platforme, a uprkos naporima izvršnog direktora Tesle da smanji troškove platforme, on je prošlog meseca prijavio pad prihoda od oglašavanja od 50 odsto, kao i veliko zaduženje i godišnje isplate kamata u iznosu 1,5 milijardi dolara kao rezultat duga koji je prihvatio u okviru sporazuma o preuzimanju Tvitera. Prema Vol strit džornalu, Tviter se takođe suočava sa tužbama za više od 14 miliona dolara zbog neplaćenih računa, otkako je Mask postao vlasnik te platforme.

image