Magazin

"Palata mehurića": Jedna od najskupljih građevina na svetu nestvarne lepote

Na jugu Francuske, nedaleko od Kana, nalazi se nesvakidašnja roze građevina futurističkog izgleda. "Palata mehurića" je delo moderne arhitekture i sve na njoj je neobično - od okruglih prozora do oblih arhitektonskih oblika. Vrednost ove građevine se procenjivala na 420 miliona dolara, što je činilo jednom od najskupljih građevina na svetu. Arhitekta je imao nameru da dizajnira kuću ta da "bude spontana, radosna, puna iznenađenja" i mnogi su se složili da je uspeo u tome.
"Palata mehurića": Jedna od najskupljih građevina na svetu nestvarne lepote© wikimedia commons/Frans-Banja Mulder

U pesmi "Kej-pop", koju izvode reper Trevis Skot, Vikend i Bed bani, "Palata mehurića" je iskorišćena za scenografiju; nekadašnja članica grupe "Spajs grls" Ema Banton fotografisala se baš ovde za naslovnu stranu albuma "Fri mi"; kuća se takođe pojavljuje u filmu "Apsolutno fantastiče". Jasno je, da je "Palati mehurića" mesto u pop svetu zagarantovano, a ovome možemo da priključimo činjenicu da je bila u vlasništvu čuvenog dizajnera Pjera Kardena. Iako kreator u njoj nije živeo, smatrao ju je kao izložbeni prostor. 

"Ova palata je postala moj raj. Njeni ćelijski oblici dugo su odražavali slike mojih kreacija. To je muzej u kome izlažem radove savremenih dizajnera i umetnika", govorio je svojevremeno Karden.

Palata izgleda kao da "teče", prostire se na više od 1200 kvadratnih metara na šest nivoa i okružena je bujnim rastinjem. Njenu unutrašnjost čini 29 prostorija, koje takođe deluju inovativno, ali i udobno. Amfiteatar može da primi čak 500 ljudi, te ne iznenađuje što su se baš ovde održavale fensi žurke.

Ovaj arhitektonski biser, da ne kažemo mehur, izgrađen je u peridu od 1975. do 1989. godine za francuskog industrijalca Pjera Bernanada. Delo je mađarskog arhitekte Anti Lovaga koji je prezirao prave linije smatrajući ih kao "agresiju na prirodu". Zaista, u kući nema pravih linija, a tema mehurića može se videti u celoj palati - prozori su okrugli, stepenice krivudave, kao i većina nameštaja.

Petogodišnje renoviranje pod vođstvom francuskog arhitekte Odile Deka završeno je 2016. Godinu dana kasnije palata je stavljena na prodaju. Traženo je za nju 420 miliona dolara, ali se kupac još nije pojavio, navode na portalu "Arhitekčual dajčest". Ipak, palata može da se iznajmi i za dan je potrebno izdvojiti 33.200 dolara.

image