Šargarepom do preplanulog tena u poslednjim vrelim letnjim danima

Iako se leto polako bliži kraju, preplanuli ten je još uvek jedna od glavnih tema, a u pomoć nam priskače šargerepa, u koju se posebno kunu influenseri, navodeći da je gotovo preko noći pomaže da se dobije boja. U čemu je čarobna moć ove povrćke i kako nam to ona pomaže da dobijemo lepši ten?

TikTok zajednica "poludela" je za novim (a zapravo starim) trikom koji nam može pomoći da dobijemo lepši ten i bolju boju nakon sunčanja, a glavna zvezda video snimaka koji broje milionske preglede je šargarepa. Bjuti-influenseri praktično se kunu u njene super moći, navodeći da prirodno menja podtonove kože i daje joj sjaj o kakvom su oduvek maštali.

Šargarepa je zaista magična, posebno u letnjem periodu.

Iako se kraj leta već nazire, trikovi za poboljšanje tela i dalje su veoma aktuelni, a među najpopularnijim video snimcima na TikToku trenutno su oni koji objašnjavaju na koji način nam šargarepa može pomoći da bolje i ujednačenije pocrnimo. "Tri velike šargerepe dnevno su dovoljne. Ja ih jedem već duže vreme, a moj ten je nikada lepši, čak i kada se ne sunčam", navela je jedna korisnica ovee društvene mreže.

Po čemu je to šargerepa toliko posebna? "Caka" u beta-karotenu, koji ima sposobnost da utiče na tonove kože iznutra, a prilikom izlaganja suncu, ovaj efekat još je vidljiviji.

"Holidej šot" od šargarepe, paprike i đumbira je pravi pogodak

Još jedan trik za dobijanje bronzanog tena podelila je i korisnica TikToka po imenu @izaszyszko, koja je osmislila napitak koji je nazvala "Holidej šot", čiji su glavni sastojci šargerepa, limun, ljuta papričica (mrvica) i đumbir. Kako kaže, samo mala doza dnevno garantovano će poboljšati ten i dati koži zdrav sjaj, a organizmu nadomestiti nedostatak vitamina.

Naučnici navode da ipak ne treba preterivati

Kao i u svemu, i u konzumiranju šargarepe zarad lepšeg tena ne treba preterivati, budući da povišen unos beta-karotena, kao i bilo kog drugog antioksidansa, može povećati rizik od deficita drugih važnih nutrijenata, a samim tim i negativno uticati na prirodni odbrambeni mehanizam organizma. Takođe, pušačima, kako aktivnim, tako i pasivnim, se ne preporučuje unos velikih doza beta-karotena, budući da se time povećava rizik od razvoja raka pluća, navode naučnici sa Mejo klinike.