Kardamon: "Kralj začina" koji topi masne naslage
Borba sa kilogramima često može biti iscrpljujuća, a već decenijama naučnici, pa i svi mi, tražimo "čarobni štapić" koji će za kratko vreme našu liniju dovesti u željeno stanje. Korigovanje ishrane, redovni treninzi, pa čak i improvizovani napici od jabukovog sirćeta do sada su pokazali prosečne rezultate uz veliku dozu discipline i samokontrole, međutim, naučnici su otkrili da kardamon, orijentalni začin specifične arome, daje neverovatno dobre rezultate, i što je najvažnije - za relativno kratko vreme.
Deset nedelja za prve rezultate
Istraživački tim sačinjen od vrsnih eksperata sproveo je eksperimente na laboratorijskim miševima podeljenim u dve grupe, od kojih je jedna grupa 14 nedelja uzastopno dobijala uz redovnu ishranu čestice kardamona, a druga imala regularnu ishranu na koju je navikla. Već nakon deset nedelja, grupa miševa koja je u ishrani imala kardamon, počela je da gubi na težini, a iako su naučnici pretpostavljali da je u pitanju efekat začinske biljke, za svaki slučaj sprovedena je i tomografska studija životinja iz obe grupe. Rezultati su pokazali da u pitanju nije nikakva greška, već da orijentalni začin i zaista utiče na smanjenje masnih naslaga miševa i razgrađuje ih prirodnim putem zahvaljujući antioksidansima koji se u njemu nalaze.
Budućnost preparata za mršavljenje je u kardamonu
Imajući u vidu dobijene rezultate koji nedvosmisleno potvrđuju blagotvorno dejstvo kardamona na metabolički sistem, naučnici i nutricionisti preporučuju da svi koji vode bitku sa kojim kilogramom viška u svoju ishranu uključe ovaj začin, koga sa pravoz nazivaju i "kraljem začina". Uključivanje u ishranu može biti putem dodavanja kardamona u jela od mesa i povrća, a ukoliko ste ljubitelj kafe, samo par zrna je dovoljno da vaš omiljeni napitak dobije orijentalnu čar.
Takođe, budući da su efekti veoma dobri, pretpostavlja se da će u budućnosti ekstrakt ovog začina biti i jedan od osnovnih sastojaka preparata za mršavljenje, koji će prirodnim putem uticati na razgradnju masnih naslaga bez pojave jo-jo efekta.