Japanski naučnici ustanovili da gedžeti mogu prouzrokovati mentalnu zaostalost kod dece

Japanski naučnici ustanovili su da uzrast u kome deca počinju da koriste gedžete utiče na njihov mentalni razvoj. Njihova istraživanja pokazala su da preterano korišćenje tableta i mobilnih telefona, kao i prekomerno gledanje televizije, prouzrokuje zastoj u razvoju koji je kasnije moguće nadomestiti samo smanjivanjem vremena provedenim uz ekrane.

Naučno istraživanje je sprovedeno od strane japanskih naučnika na čelu sa doktorom Taku Obarom, na uzorku od skoro 7100 roditelja male dece, a istraživački tim ocenjivao je razvoj dece po više različitih kriterijuma: komunikacija, krupna i sitna motorička funkcija, rešavanje zadataka, kao i lične i socijalne veštine.

Rezultati studije pokazali su da deca koja provode previše vremena ispred ekrana pametnih telefona, tableta, računara, ali i televizora već sa dve do četiri godine imaju primetne simptome zastoja u mentalnom razvoju.

Korišćenje gedžeta više od četiri sata dnevno izaziva mentalne, ali i motoričke smetnje

Rezultati istraživanja japanskih naučnika pokazali su veoma pesimistične rezultate: kod dece koja su u uzrastu do jedne godine bila pred ekranima duže od četiri sata dnevno, smetnje su se pojavile već u narednih godinu dana, a do četvrte godine bile su primećene i konkretni zastoji u mentalnom razvoju. Deca su sa vremenom postajala sve manje komunikativna i sposobna da rešavaju jednostavne zadatke prilagođene njihovom uzrastu, a uočeni su i problemi sa sitnom motorikom i socijalnim ponašanjem.

Srećom, dalja ispitivanja naučnika pokazala su i da se blagovremenim smanjivanjem vremena provedenog sa gedžetima smetnje u razvoju dece mogu eliminisati, i sam razvoj već do četvrte godine vratiti na vrednosti odgovarajuće tom uzrastu.

Na razvoj dece utiču i drugi faktori

U toku istraživanja, naučnici su ocenjivali i uticaj spoljaših faktora na razvoj dece, a među kriterijumima našli su se i uzrast roditelja, finansijski status porodice, vreme provedeno sa bakama i dekama, kao i to da li su majke patile od postporođajne depresije. Rezultati ove studije pokazale su da su majke dece koja su provodila više vremena sa gedžetima u rukama bile mlađeg uzrasta, nižeg stepena obrazovanja, sa manjim prihodom, ali i prvorotke koje su najčešće patile od postporođajne depresije.