Pacijenti u Engleskoj će prvi u svetu imati pristup injekciji za lečenje raka

Injekcija za lečenje raka koja može da skrati vreme lečenja do tri četvrtine biće dostupna mnogim pacijentima u Engleskoj, saopštila je Britanska Nacionalna zdravstvena služba (NHS).

Mnogi pacijenti koji ispunjavaju uslove i koji se leče imunoterapijom u Engleskoj, dobijaće injekciju svake godine, navedeno je iz NHS-a nakon odobravanja Regulatorne agencije za lekove i zdravstvene proizvode.

Pacijenti će imati mogućnopst da dobiju imunoterapiju sedmominutnom injekcijom, umesto intravenoznim putem, što je trajalo od 30 do 60 minuta, navodi agencija.

"Ovo odobrenje ne samo da će nam omogućiti da pružimo bržu negu za naše pacijente, već će omogućiti i medicinskim timovima da leče više pacijenata tokom dana", rekao je konsultant onkolog dr Alekander Martin, a prenosi Rojters.

Vreme lečenja za neke pacijente koji imaju rak biće skraćeno:

"Uvođenje ovog tretmana značiće da stotine pacijenata mogu da provedu manje vremena u bolnici i oslobodiće dragoceno vreme u jedinicama za hemoterapiju. Održavanje najboljeg mogućeg kvaliteta života pacijenata obolelih od raka je od vitalnog značaja, stoga će uvođenje injekcija napraviti značajnu razliku", rekao je Piter Džonson, direktor NHS i dodao da je "održavanje najboljeg mogućeg kvaliteta života pacijenata obolelih od raka od vitalnog značaja i da će uvođenje podkožnih injekcija napraviti veliku razliku".

Brojne studije čiji je predmet istraživanja rak, sugerišu da većina pacijenata preferira da prima lekove  potkožno, umesto intravenozno zbog smanjene nelagodnosti, lakoće primene i kraćeg trajanja lečenja.