Šta je to "pileća anksioznost"

Piletina je sigurno jedno od najpopularnijih vrsta mesa za pripremanje, ali korisnici društvenih mreža su počeli objašnjavati svoje strahove vezane za pravljenje i konzmuranje bilo kojeg jela sa piletinom. Trend se ubrzo proširio i dobio ime "pileća anksioznost".

Opisivanje sopstvenog straha od nepravilno spremljenog mesa je postao najnoviji viralni TikTok hešteg, koji trenutno ima preko sedamdeset miliona pregleda na platformi. 

Trend je počeo polovinom avgusta, kada je jedna korisnica TikToka objavila da uvek proverava svaki komad piletine dok je sprema, pogotovo one veće. Njen video je dobio preko deset miliona pregleda i od tada je nastao trend "#chickenanxiety".

Ubrzo je postalo jasno da ona nije jedina koja se nosila sa ovim strahom. Mnogi korisnici su u komentarima podelili da dele njenu brigu, jer nikada ne mogu da se opuste i jedu piletinu, sve dok nisu potpuno uvereni da je spremljena kako treba. 

"Mislim da me je moja "pileća anksioznost" navela da budem vegan," napisala je jedna korisnica u komentarima. Drugi korisnik piše da, ako se u receptu traži da se piletine priprema pola sata, on će uvek da je peče dodatnih petnaest minuta.

"Ako mi se desi da u restoranu dobijem komad isuviše tvrd ili žilav, piletinu ne jedem posle mesecima," dodao je još jedan korisnik. 

Druga korisnica je postavila snimak na kom seče komade piletine dok se još uvek priprema u tiganju. "Moram da isečem i pregledam svaki komad, da bih bila sigurna da je gotova," napisala je kao opis klipa. Ljudi u komentarima se slažu i opisuju da, ako osete da jedan komad nije spremljen kako treba, ne mogu da završe obrok. 

"Ja obično proverim najveći i najdeblji deo, ako je on gotov, onda bi trebalo da su i ostali u redu," piše jedan korisnik. Trend pokazuje da je, iako zvuči čudno, "pileća anksioznost" veoma prisutna. 

Trovanje hranom, tačnije, sirovom piletinom, zaista može imati veoma nepovoljne posledice. Neke od njih su mučnina, povraćanje, dijareja, a u retkim slučajevima može doći i do smrti. Strah od živog mesa mnoge navodi da ga čak potpuno izbace iz ishrane i postanu vegeterijanci ili vegani. 

Kako proveravamo da li je piletina gotova

Autor jedne studije iz 2020. godine, u kojoj se ispitivalo pripremanje mesa, je objasnio da svaki milimetar mesa treba da deluje gotovo, ali da je najbolje proveriti samu sredinu. Ako se ne presijava i vlakna se mogu pravilno razaznati, onda je bezbedno i može se jesti. 

Na kraju, u redu je uvek proveravati piletinu koju smo naručili u restoranu, jer jedan potencijalno neprijatan trenutak vraćanja tanjira je mnogo bolji nego ozbiljnije posledice na zdravlje.