Magazin

Ishrana u postmenopauzi: Šta sme, a šta ne?

Period menopauze i postmenopauze za ženski organizam može biti veoma stresan, a pravilnom ishranom i zdravim načinom života ovo prirodno stanje može proći lakše i sa slabijim simptomima. Ishrana u postmenopauzi trebalo bi da bude bazirana na prirodnim namirnicama koje su izvori belančevina, ali i voću i ribi, dok je unos dovoljne količine tečnosti ključan za pravilan rad metaboličkog sistema.
Ishrana u postmenopauzi: Šta sme, a šta ne?© Canva / StockLite

Žene koje su prošle klimaks često zaborave da je organizam u kasnijim godinama osetljiviji i izbirljiviji, a u kombinaciji sa čestom žudnjom za hranom ovaj period može biti dosta izazovan. Ipak, i pored želje, pojedine namirnice neophodno je izbegavati zarad očuvanja zdravlja, a među njima su i kupovni slatkiši i peciva, kao i alkoholni napici.

Ishranu u postmenopauzi najbolje bazirati na voću i belančevinama

U periodu postmenopauze veoma je važno da ishrana bude izbalansirana i koncipirana na zdravim, nutritivno bogatim, ali i redovnim obrocima, kako bi metabolički sistem, koji se sa godinama usporava, doživljavao što manje stresa. U idealnom slučaju, žene u postmenopauzi bi trebalo da se pridržavaju mediteranskog režima ishrane, koji se bazira na unosu voća, povrća i morskih plodova, kao i mahunarki i žitarica. Takođe, poslastice i peciva nije potrebno u potpunosti izbaciti iz ishrane, već jednostavno zameniti domaćim, zdravijim rešenjima.

"U ishranu bi trebalo dodati i što više voća, a od napitaka bi najbolje bilo konzumirati vodu", navela je Ekaterina Kašuh, gastroenterolog.

Kao prirodan izvor belančevina, savetuje se i unos ribe, ćuretine i piletine. Takođe, važan deo ishrane su i prirodne masti biljnog porekla, koje se nalaze u maslinovom ulju, orasima i avokadu.

Izbalansirana ishrana je neophodna za dobar imunitet

Ovakva izbalansirana ishrana bazirana na prirodnim namirnicama bogatim belančevinama, vitaminima i mineralima u periodu postmenopauze ključna je za dobar imunitet, ali i za pravilan rad nervnog sistema i održavanje metabolizma. Takođe, mediteranska ishrana i unos dovoljne količine tečnosti snižavaju rizik od razvoja kardio-vaskularnih oboljenja i nagomilavanja masnih naslaga u organizmu.

Menopauza i postmenopauza

Period menopauze, odnosno okončanja reproduktivnog perioda kod žena, ispraćen je značajnim promenama u organizmu koje se između ostalog manifestuju i kroz pojačanu razdražljivost, poremećaje sna, valunge i nekontrolisano gojenje. Disbalans hormona, uključujući estrogen i progesteron, može dovesti do smanjene osetljivosti na insulin (hormon koji prenosi šećer iz krvi u tkiva) i usporavanja metabolizma, zbog čega se kilogrami "lepe" daleko brže nego ranije i "skidaju" neuporedivo teže. Pravilnom ishranom i aktivnim načinom života, period menopauze i postmenopauze (koja nastupa nakon menopauze) za ženu može biti manje stresan.

image