Magazin

La Tomatina: Najveća paradajz-bitka na svetu

Najveći "fud fajt" na svetu se održava svake godine u španskom gradu Bunjol. Za La Tomatina festival se koristi oko sto pedeset hiljada kilograma paradajza a oko dvadeset hiljada ljudi se međusobno gađa paradajzom na ulicama, sve dok ulice ne postanu potpuno crvene i nepreroznatljive.
La Tomatina: Najveća paradajz-bitka na svetuGetty © Manuel Queimadelos Alonso

Nije tačno poznato kako je nastao ovaj festival, niti koji je pravi smisao bacanja preko sto hiljada kilograma paradajza jednom godišnje. Najpoznatija teorije ukazuje da je tradicija nastala četrdesetih godina, kada je grupa studenata pravila nered na ulicama, oborila tezgu sa paradajzom i počela da gađa ljude. Međutim, kako i zašto je nastavila da se praktikuje svakog avgusta, još uvek nije potpuno jasno.

Uprkos tome, na festivalu se svake godine pojavi barem dvadeset hiljada ljudi. Festival počinje posebnim takmičenjem, u kome učesnik mora da se popne na masnu banderu i uhvati veliki komad pečenice koja se nalazi na vrhu, a ako uspe, može da je ponese kući. Zatim, dolazi svima omiljeni deo: kamioni puni paradajza, koji se istovare u centru grada. Tada kreće bitka i ne postoji ograničenje u količini bacanja, ali ipak, uvedeno je i nekoliko bezbednosnih pravila:

  • Ne sme da se baca ništa osim paradajza
  • Nije dozvoljeno vući ili cepati tuđu odeću
  • Potrebno je zgnječiti svaki paradajz pre bacanja, jer kada su čitavi i tvrdi, mogu jako zaboleti
  • Učesnici ne smeju da se nalaze blizu kamiona za istovar
  • Čim se oglasi zvono za kraj, svi moraju stati s bacanjem
  • Svako mora pažljivo pratiti upustva lokalnog obezbeđenja

Tokom trajanja bitke, kamioni će još jednom istovariti "municiju", bacanje traje oko jedan sat. Kada se završi, svi učesnici, ulice i zidovi zgrada su prekriveni sokom od paradajza. Zatim, stanovnici grada ljubazno upere crevo za vodu u pravcu učesnika i okupaju ih. Zanimljivo je da, zbog komponenata u paradajzu, ulice nakon bitke izgledaju veoma blistavo. Kada se festival završi, posetioci mogu da uživaju u noćnom životu ovog simpatičnog gradića. 

Iako nam klipovi možda deluju zastrašujuće, očigledno je da se svako od učesnika veoma dobro provodi. Sledeće godine, tradicionalna paradajz-bitka može biti na listi letnjih aktivnosti i povod za odlazak u Španiju.

image