Magazin

Žena kupila sliku za četiri dolara ni ne sluteći da je u pitanju remek-delo vredno četvrt miliona

U potrazi za jeftinim ramom za slike, stanovnica Nju Hempšira ušla je u prodavnicu polovne robe, a njen pogled privukla je slika koja je veoma ličila na rad slikara Njuvela Konversa Vajeta. Kupivši je za samo četiri dolara, donela je kući i okačila na zid, da bi se šest godina kasnije otkrila prava istina - slika je originalno remek delo iz 20. veka vredno blizu 250.000 dolara.
Žena kupila sliku za četiri dolara ni ne sluteći da je u pitanju remek-delo vredno četvrt miliona© Приватна архива

Sredinom 2017. godine, žena iz Nju Hempšira u Sjedinjenim Američkim Državama bila je u potrazi za ramom za slike kome je želela da da "drugi život", a u potrazi za njim obilazila je prodavnice mešovite i polovne robe u svom komšiluku. Ušavši u jednu od njih, jedna slika joj je privukla pažnju.

Slika je neverovatno podsetila na delo Američkog slikara iz 20. veka

Na slici su bile prikazane dve žene od kojih je jedna sedela na stolici, a druga stajala tik do nje, držeći ruku na stolu koji se nalazio između njih. Razgledajući sliku, žena se čak i našalila kako neverovatno podseća na delo poznatog američkog umetnika iz 20. veka, En Si Vajeta. Po ceni od samo četiri dolara, ona je kupila i sliku i ram, i zadovoljna otišla svojoj kući.

Nakon što je došla, odmah je počela da traži više informacija o delu na internetu, ali pošto ništa nije pronašla, odlučila je da je samo okači na zid. Kasnije je slika sa zida premeštena u ormar, u kome je nastavila svoj "život" sve do maja ove godine, kada je žena sređivala kuću.

Grupa na Fejsbuku pomogla da se otkrije prava istina o remek-delu

Ovoga puta, žena je fotografisala sliku i odlučila da pomoć potraži na jednoj od Fejsbuk grupa posvećenih pronalascima u "četiri zida", gde su korisnici preplavili objavu svojim komentarima. Znatiželja je odmah proradila, i žena se obratila bivšem kustosu Loren Luis, koja je sa Vajetovim delima radila decenijama unazad. Čim je videla sliku, Luis je rekla da je 99 posto sigurna da je u pitanju originalno delo.

"Iako je slika imala male ogrebotine i zahtevala čišćenje površine, bila je u neverovatno dobrom stanju imajući u vidu da niko ne zna kakvu je avanturu proživela u proteklih 80 godina!, navela je kustos.

Nakon detaljnih istraživanja, utvrđeno je da je slika ne samo originalno delo En.Si.Vajeta, već i da je u pitanju jedna od četiri slike iz kolekcije za roman "Ramona" autorke Helen Hant Džekson, naslikane 1939. godine.

Slika će se na aukciji naći već u septembru

Prema navodima aukcijske kuće Bonhams Skiner, slika bi trebalo da se nađe na licitaciji već tokom druge polovine septembra, nakon što se zavši neophodna restauracija dela. Procenjena početna cena "ulova" od četiri dolara varira između 150.000 i 250.000 dolara, a poznavaoci umetnosti smatraju da će nadmetanje biti uzbudljivo.

image