Magazin

Turska avio-kompanija testira letove samo za odrasle, bebe i deca nisu dozvoljeni

Turska avio-kompanija Korendon Erlajns otpočela je testiranje letova samo za odrasle na relaciji od Amsterdama do Kurasaa. Razlog tome su česte primedbe putnika kako na dugim letovima nemaju mira od beba koje neprestano plaču, ali i dece koja su nemirna jer im je dosadno.
Turska avio-kompanija testira letove samo za odrasle, bebe i deca nisu dozvoljeni© Wikimedia Commons / MarcelX42

Mala deca u avionu putnicima često predstavljaju "gnjavažu" budući da su tokom leta bučna i nemirna usled promene pritiska u kabini aviona, ali i ograničenog prostora u kome se nalaze i po nekoliko sati uzastopno.

Avio-kompanija Korendon Erlajns, čije je sedište u Turskoj, odličila je da svojim putnicima na internacionalnim letovima izađe u susret i ponudi ono što ni jedna evropska kompanija do sada nije - kabinu "samo za odrasle", u kojoj bebe i deca nisu dozvoljeni. Putnici koji žele da putuju ovakvim letom moraju biti stariji od 16 godina, dok mlađi od tog uzrasta mogu biti na istom letu, ali u drugom delu aviona koji je odvojen pregradama i zavesama. 

"Ova zona letelice namenjena je putnicima koji žele da putuju bez dece, ali i poslovnim ljudima koji žele da rade u tihom okruženju", navedeno je u saopštenju za javnost na sajtu ove avio-kopmanije.

Probni let od Amsterdama do Kurasaa

Avio-kompanija je odlučila da prvi, probni let bez beba i dece bude realizovan na relaciji između Amsterdama i Kurasaa, holandskog ostrva u Karipskom moru, a ovo putovanje koje traje čak deset sati biće verovatno prvo u istoriji na kome se dečiji plač neće čuti ni u jednom trenutku. Ipak, putnici koji budu želeli da tokom svog leta budu okruženi samo odraslima, moraće za to da izdvoje dodatni novac - dok regularna avio-karta košta oko 45 eura, karte za putovanje u delu kabine "samo za odrasle" koštaće oko 100 eura.

Odvojene zone smanjiće stres i kod roditelja, i kod ostalih putnika

Avio-kompanija je sugerisala i da bi ovakvo odvajanje zona u avionu imalo pozitivan efekat kako na roditelje beba i dece, koji su često u velikom stresu zbog reakcija drugih ljudi, tako i na ostale putnike tokom leta, koji ne bi bili osuđeni na plač i vrisku dece. Ove navode kompanije potvrdili su i analitički podaci portala FotoEid koje je sprovelo istraživanje na preko 1000 ispitanika, koji su mahom rekli da su zainteresovani za uvođenje letova samo za odrasle.

U rezultatima koji su objavljeni na portalu nvedeno je da je čak 85 posto muškaraca i 82 procenta žena za uvođenje odvojenog prostora u avionu koji bi bio namenjen samo odraslima. Takođe, 83 posto roditelja i 87 posto onih koji nisu roditelji su glasali za odvajanje zona. Putnici u premijum kategoriji (oni koji doplaćuju za komfornija mesta, biznis ili prvu klasu) bili su najizričitiji u ovom pogledu, a čak 89 posto njih navelo je kako je ovo odlična ideja.

Ostale pogodnosti leta "samo za odrasle"

U "zaštićenom okruženju", kako avio-kompanija naziva zonu bez beba i dece u prednjem delu aviona, putnicima će na raspolanju biti deset udobnih sedišta natprosečne širine, ali i dodatni prostor za noge, kako bi putnici imali potpuni ugođaj i tokom leta mogli da se opuste.

image