Koja vrsta alkoholnog pića je "zdravija"

Iako će stručnjaci uvek preporučiti potpuno izbegavanje alkoholnih pića, konzumiranje alkohola je već decenijama glavni deo društvenih okupljanja. Često je teško odbiti piće, pogotovo ako smo dobro raspoloženi. Kako bi se umanjili potencijalno negativni efekti, postoji nekoliko načina da konzumiranje alkohola postane "zdravije", a najvažnije je odabrati kvalitetno piće.

Sigurno je da je najzdravije poptuno izbegavati alkohol, ali za one koji povremeno vole da uživaju u piću, ali ne žele da sebu nanesu štetu, postoji nekoliko "zdravih opcija". Među njima su pivo, vino, ali i nekoliko žestokih pića. Osim dobrog kvaliteta alkohola, važan je i način na koji se konzumira. Iako se ne može reći da alkohol može imati mnogo benefita za čoveka, sledećih nekoliko opcija mogu da budu pravi izbor za one koji žele da "zdravije piju":

Čaša šampanjca ili penušavog belog vina

Jedna čaša penušavog belog vina ima oko sto kalorija, a u redu je dodati dodati i malo soka od pomorandže (koji može biti potpuno prirodan) za osvežavajuću i zdraviji naitak - mimozu. Pored toga, klasičan špricer je uvek dobar izbor, jer mehurići kisele vode sipane u belo vino, usporavaju brzinu konzumiranja pića i ujedno smanjuju broj kalorija. Na kraju, mogu sprečiti dehidrataciju i ublažiti mamurluk (ili ga čak poptuno sprečiti).

Suva crvena/bela vina i suvo penušavo vino nemaju dodatog šećera, za razliku od mnogih drugih pića, tako da uvek mogu biti dobra "dijetalna" opcija.

Pivo

Tačnije, piva sa manjim procentom alkohola mogu biti posebna verzija "zdravog" pića. Pored toga, pivo je fermentisano piće, koje sadrži žitarice, kvasac, vitamin B, što podržava zdravlje creva i može se posmatrati kao benefit. Pilsner i lager piva takođe ne sadrže velike količine alkohola i nemaju mnogo kalorija.

Jedna studija u kojoj su učestvovali ljudi sa prekomernom telesnom težinom je pokazala da pivo takođe može pomoći u oslobađanju lošeg holesterola, ali samo ukoliko se unosi najviše jedna čaša dnevno.

Žestoko piće

"Zdravo" žestoko piće može biti tekila, rum ili votka, ali je najvažnije da se ne meša sa drugim pićima ili sokovima. Ako se ovakva pića piju sama ili pomešana sa soda vodom, zapravo može biti bolji izbor, dokle god se pije u umerenim količinama.

Problem nastaje kada ljudi sipaju previše alkohola ili dodaju piće koje sadrži mnogo šećera. Oko trideset mililitara žestokog pića ima ispod sto kalorija, tako da je najbolje kombinovati ga sa niskokaloričnim gaziranim pićem. Pored toga, uvek je dobro dodati limun, limetu ili pomorandžu u žestoko piće, kako bi se ublažio ukus i dobila slatkoća na prirodan način.

Zdravlje je prioritet

Konzumiranje alkohola na prazan stomak nikada nije dobra ideja, jer će ga telo veoma brzo apsorbovati pa odmah ulazi u krvotok. Najbolje je jesti pre ili tokom konzumiranja alkohola, kako bi se proces usporio i ne bi šokirao organizam. Pored toga, hrana uz alkohol će pomoći u sprečavanju mamurluka.

Zatim, uvek je dobro imati čašu vode pored sebe i istovremeno konzumirati vodu dok pijemo alkohol, pogotovo ako pijemo žestinu, jer se tada sprečava dehidratacija i mučnina.

Bolje je pažljivo birati pića koja imaju sladak ukus, jer sokovi mogu "zamaskirati" gorčinu alkohola, ali takođe imaju mnogo dodatnih šećera, veštačih ukusa/boja, koji ne doprinose kvalitetu pića.

Na kraju, odbijanje alkohola najodgovornija opcija. Svetska zdravstvena organizacija upozorava da alkohol može biti uzrok najmanje sedam vrsta raka. Pored toga, na dnevnom nivou se preporučuje naviše jedno piće za žene i dva za muškarce. Ako bi se ovaj broj premaši, svi potencijalni benefiti pića se ne ističu u odnosu na negativne posledice.