Oženjeni i muškarci sa decom imaju niži nivo testosterona

Analizom hormonskog statusa preko 25.000 muškaraca utvrđeno je da oni koji su u braku ili ozbiljnoj vezi, kao i oni sa decom, imaju niži nivo testosterona od neženja. Naučnici su poremećaj u hormonalnom panelu povezali sa stresom koji muškarci doživljavaju u porodičnom odnosu.

Porodični život može biti stresan za oba partnera, međutim, naučnici Univerziteta Zapadne Australije došli su do zanimljivih i sasvim neočekivanih saznanja koja ukazuju da bračni život, obziljne partnerske veze, kao i deca mogu uticati na nivo lučenja hormona testosteron, preneo je Dejli Mejl.

Rezlutati pokazuju da porodičan život smanjuje nivo testosterona

Analizom 11 naučnih studija u kojima je učestvovalo preko 25 hiljada muškaraca srednjih godina i starijeg uzrasta, naučnici su došli su do zaključka da muškarci koji su u braku ili vezi imaju niži prosečan nivo testosterona od onih koji su slobodni. Ovakva statistika posebno se odnosila na ispitanike srednjih godina, a nakon istraživanja uzroka naučnici su objasnili da se ovakav pad hormona može pripisati stresnom porodičnom životu, kao i brizi o deci i domaćinstvu.

"Moguće objašnjenje bi moglo biti da su oženjeni muškarci sa porodicama izloženi većem nivou stresa, pa stoga manje luče testosteron. Ipak, naša studija nije bila osmišljena da dalje razmatra ovaj rezultat", navedeno je u zaključku ispitivanja.

Briga o deci muškarcima predstavlja veliki stres

U toku svog ispitivanja, naučnici su ustanovili da na nivo lučenja testosterona kod muškaraca posebno utiču deca, bilo da su u pitanju tek rođene bebe ili starije ćerke i sinovi. Takođe,  utvđeno je da nivo testosterona počinje da opada još tokom perioda trudnoće njihove partnerke, što ukazuje na to da samo iščekivanje novog, turbulentnijeg i zahtevnijeg životnog perioda već izaziva dovoljnu količinu stresa koja utiče na muškarce i njihove hormone.

"Muška menopauza" - mit ili istina

Poslednjih godina, sve više pažnje posvećuje se i pojmu "muške menopauze", odnosno opadanju nivoa testosterona kod muškaraca tokom starenja. Ukrštanjem podataka, naučnici su došli do zaključka da ne postoji značajna razlika u prosečnoj koncentraciji testosterona kod muškaraca starosti od 17 do 70 godina. Tek nakon sedamdesete godine, nivo lučenja hormona ima opadajuću tendenciju, a na brzinu utiču brojni faktori: fizička aktivnost, indeks telesne mase (BMI), pušenje, kao i nivo stresa i lica sa povišenim krvnim pritiskom.