Tata ti si važan

„Ne mogu se setiti ni jedne jače potrebe u detinjstvu, od sigurnosti koju pruža otac", davno je rekao je osnivač psihoanalize, Sigmund Frojd.

"Otac je moja stena. Od njega sam naučio sve o odanosti, pouzdanosti, o tome kako biti tu svakoga dana, bez obzira na sve", o ocu je takođe govorio i glumac Hju Džekmen.

Tate su zaista važne. Deci su potrebni očevi, baš kao što su im potrebne majke - da ih vole, da budu zainteresovani za njih i da odgovore na njihove potrebe, čineći da se osećaju cenjenim i shvaćenim. Očevi (i očinske figure) daju veliki doprinos razvoju svoje dece i u mnogome kreiraju važne aspekte detetovog života.

"Kada se očevi igraju sa svojim mališanima, oni im pomažu da razviju sekundarnu emocionalnu vezu sa drugim ljudima".

"Očevi koji imaju tendenciju da rešavaju sukobe sa poštovanjem i nenasilno sa svojim suprugama, doprinose čvrstom emocionalnom razvoju svoje dece. Deca uče šta da očekuju i kako da se ophode prema svojim partnerima u vezama".

Za svakog muškarca, postati otac je ogroman korak, i dok se to zaista ne dogodi, niko ne zna kakav će tata biti. Ne postoje pravila o tome kako biti otac. Važno je biti zainteresovan za svoju decu, uživati u druženju sa njima i slediti sopstvene instinkte. Angažovan i uključen otac je prisutan u životu svog deteta, što se pokazuje kroz smislenu interakciju i provođenje kvalitetnog vremena zajedno, kao što je prisustvovanje sportskim događajima ili pomoć oko domaćih zadataka. Očevi imaju vitalnu ulogu u emocinalnom razvoju dece, ali je i dokazano da ova njihova uključenost u odgajanje, takođe ima blagotvorno dejstvo i na psihološko stanje očeva.