Magazin

Zašto se životinje igraju: Zabava ili priprema za preživljavanje

Mnoge životinje često dane provode u teškim borbama da bi izbegle predatore, kao i da pronađu hranu. Međutim, kad nisu u rizičnim situacijama, primetićemo da se prepuštaju zabavi i igranju. Dokoličarenje brzo postane igrarija bez prestanka sa jurnjavom, skakanjem i namerinim izazivanjem braće i sestara. Ipak, odgovor na pitanje koja je svrha igpe kod životinja, za sada je na nivou teorije.
Zašto se životinje igraju: Zabava ili priprema za preživljavanje© Justin Veenema

Životinje posvećuju dosta vremena igri - ose se "rvu" sa srodnicima iz košnice, vidre bacaju kamenje među svoje šape, a svako ko je bacio tenisku lopticu u blizini border kolija video je da ovu igru pas shvata ozbiljno - ima intenzivan pogled, iščekuje lopticu, raduje se svakom skoku.

"Kada pas juri loptu nešto važno i smisleno se očigledno dešava u njegovom umu, jer igranje ima mnogo neobičnih i fascinantnih svojstava", kaže Laura Šulc, kognitivni naučnik.

Poznata je činjenica da se najbolje uči kroz igru, a izgleda da ona ne važi samo za decu već i za životinje. Mladunci životinja, onako preslatki i nespretni, lako nađu način da se zabave. Naučnici smatraju da njihova igra nije slučajna i da se najverovatnije radi o pripremi za preživljavanje. 

Probe za teške periode

Ako ste ikada posmatrali leglo mačića, sigurno ste primetili kako preskaču jedni druge, grickaju se, vuku za rep, pa čak i ujedaju. Čini se da su skloni da se bore sa svojom braćom i sestrama još od malena. Ova koškanja brzo prestanu, ali zašto imaju potrebu da se bore tako mali? Neki istraživači tvrde da ovakav oblik igre priprema mačiće za neočekivane situacije u životu. Ako u jednom momentu mačići nevino spavaju, a onda u drugom skaču i grebu, moguće je da se pripremaju za razne neizvesnosti.

Razvijanje veština

Ptice grabljivice su prirodni lovci, ali te predatorske veštine nisu instinktivne. Naime, na primeru grabljivica vetruške primećeno je da neretko "vrebaju" i uzimaju šišarke i grančice. Tačnije, grabe predmete koje liče na plen koji će kasnije loviti u životu. Medvedići se smatraju jednim od najrazigranijih stvorenja na planeti, ali razlozi zbog kojih provode toliko vremena u igru još uvek nejasni. Moguće je da na taj način razvijaju svoje lovačke veštine, ali takođe mogu da "sagorevaju" višak energije , piše Bi-Bi-Si.

Poštovanje hijerarhije

Mladunci kengura mogu da se "potuku" sa rođenom majkama. Dok pokušavaju da navodno pretuku svog roditelja, mame lagano reše situaciju tako što počnu da se igraju sa mladuncima. Ovaj "boks meč" je bitan element u uspostavljanju hijerarhije kasnije u životu kengura, kada će, kada dođe vreme, biti postavljen glavni kengur u jednoj grupi. I vukovi koriste igru za uspostavljanje društvenih odnosa - alfa članovi vučjeg čopora upuštaju se u agresivniju igru, a najniže rangirani vuk u grupi se poziva da započne bilo koju igru.

Vladanje motoričkim veštinama

Iako nisu baš poznate po svojim žustrim navikama, ribe su primećene kako preskaču prepreke u vodi kada nije bilo potrebe za takvim akrobacijama. Smatra se da se spremaju za situacije u slučaju da ih napadne predator. Ždrebe se igra čim se rodi - počne da trčkara, vrti se i tako, kao još mali razvija motoričke veštine koje će mu kasnije biti potrebne. Čak su mravi i ose primećeni kako izvode lažne bitke jedni sa drugima kako bi vežbali borbene i odbrambene veštine.

Vežbanje za roditeljstvo

Neverovatno, ali u Ugandi su primećene mlade šimpanze kako se igraju lutkama. Da, ovo su prilično rudimentarne lutke koje nama ostalima liče na štapove, ali šimpanze se brinu o njima baš kao što bi njihove majke radile. Naučnici smatraju da se na taj način pripremaju za uloge roditelja. Dok su majmuni u zatočeništvu viđeni kako se igraju igračkama, očigledno se njigova igra menja u zavisnosti od pola. Ženke su gravitirale ka tradicionalnijim "ženskim" igračkama, kao što su lutke, dok su mužjaci preferirali stvari poput kamiona i loptica.

I na kraju - zabava radi zabave

Iako postoji verovatnoća da se životinje pripremaju za razne situacije u životu, postoje brojni primeri koji sugerišu da se neke životinje jednostavno samo zabavljaju i igraju. Gavrani su primećeni kako se spuštaju niz zaleđene krovove, i kad dođu do kraja vraćaju se i ponavljaju proces. Krokodili neke životinjame provozaju na leđima, a slonovi su često koristili nasipe pored reke kao improvizovane tobogane.

image