Magazin

Građevinci oštetili Kineski zid, želeli da naprave prečicu

Jedan deo istorijske građevine kineskog Velikog zida je teško oštećen kada su ga građevinski radnici probili bagerom, u nadi da sebi naprave prečicu za završavanje radova.
Građevinci oštetili Kineski zid, želeli da naprave prečicuGetty © Guang Niu

Policija je privela dvoje osumnjičenih radnika, 55-godišnju ženu i 38-godišnjeg muškarca, koji su napravili veliku rupu u Velikom zidu u centralnoj provinciji Šansi. 

Radnici su proširili postojeću pukotinu u zidu, kako bi sebi skratili put i prošli bagerom kroz istorijsku građevinu, ali je oštećenje toliko veliko da graževinci prema tvrdnji policije, napravili "napovratnu štetu Velikom zidu i ugrozili bezbednost kulturnih relikvija".

Slučaj je prijavljen krajem avgusta, kada je primećena velika rupa u zidu.

Trideset drugi Veliki zid, koji se nalazi u okrugu Juju, pripada Velikom zidu Ming i kategorisan je kao istorijsko i kulturno mesto, koje je zaštićeno na nivou pokrajine. Veliki zid je na listi UNESKA od 1987. godine i građen je i obnavljan od 220. godine, sve do dinastije Ming 1600-tih godina, kada je bio najveća voja građevina na svetu, tako da većina zida koji se može videti danas je izgrađen tokom Ming perioda. 

Pojedini delovi zida su tokom godina oštećeni ili potpuno srušeni, pogotovo u manje naseljenim oblastima. Prema "Beiđing tajmsu (Beijing Times)" od pre sedam godina, više od trideset odsto Velikog zida Ming je potpuno nestalo, a samo osam odsto se smatra dobro očuvanim. 

image