Naučnici uzgajaju model ljudskog embriona bez sperme i jajne ćelije

Modelima embriona je dozvoljeno da rastu i razvijaju se sve dok nisu bili uporedivi sa embrionom 14 dana nakon oplodnje, što je u mnogim zemljama zakonska granica za istraživanje embriona

Naučnici su razvili entitet koji veoma liči na rani ljudski embrion, bez upotrebe sperme, jaja ili materice, piše Bi-Bi-Si.

Tim Instituta Vajcman kaže da njihov "model embriona", napravljen od matičnih ćelija, izgleda kao školski primer pravog četrnaestodnevnog embriona. On je čak i oslobađao hormone koji su pokazali pozitivan test na trudnoću u laboratoriji.

Ideja modela embriona je da obezbede etički način razumevanja najranijih trenutaka ljudskih života, naglašava britanska mreža.

Prve nedelje nakon što spermatozoid oplodi jaje je period koji nosi dramatične promene - skup nejasnih ćelija se transformiše u nešto što na kraju postaje prepoznatljivo na skeneru za bebe.

U tom ključnom periodu dolazi do pobačaja i stvaranja urođenih mana, ali je on i dalje slabo istražen. "To je crna kutija i to nije kliše – naše znanje je veoma ograničeno", kaže profesor Džejkob Hana sa Vajcmanovog instituta za nauku.

Početni materijal

Istraživanje embriona je problematično sa pravne, etičke i tehničke tačke gledišta. Ali danas postoji oblast istraživanja koja oponaša prirodni razvoj embriona i koje se brzo razvija.

Ovo istraživanje, objavljeno u časopisu "Nejčr", izraelski tim opisuje kao prvi "kompletan" model embriona koji oponašanja sve ključne strukture koje se pojavljuju u ranom embrionu.

"Ovo je zaista udžbenička slika ljudskog embriona nakon 14 dana", kaže profesor Hana, što "ranije nije urađeno".

Umesto sperme i jajeta, početni materijal su bile naivne matične ćelije koje su reprogramirane kako bi stekle potencijal da postanu bilo koja vrsta tkiva u telu.

Hemikalije su zatim korišćene da se ove matične ćelije nateraju da postanu četiri tipa ćelija koje se nalaze u najranijim fazama ljudskog embriona:

Ukupno 120 ovih ćelija je pomešano u precizno određenom odnosu - nakon čega se naučnici povlače i posmatraju.

Oko jedan odsto mešavine započelo je put spontanog sklapanja u strukturu koja podseća na ljudski embrion, ali nije identična.

Modelima embriona je dozvoljeno da rastu i razvijaju se sve dok nisu bili uporedivi sa embrionom 14 dana nakon oplodnje. U mnogim zemljama ovo je zakonska granica za istraživanje embriona.

Postoji nada da bi modeli embriona mogli pomoći naučnicima da objasne kako se pojavljuju različite vrste ćelija, kao i da budu svedoci najranijih koraka u izgradnji organa tela ili razumeju nasledne ili genetske bolesti.

Ova studija već pokazuje da se drugi delovi embriona neće formirati ako ga rane ćelije placente ne mogu okružiti.

Profesor Robin Lovel Vadž, koji istražuje razvoj embriona na Institutu Frensis Krik, kaže da ovi modeli embriona "izgledaju prilično dobro i prilično normalno".

"Mislim da je to dobro, mislim da je urađeno veoma dobro, sve ima smisla i prilično sam impresioniran time", kaže on.

Ipak, trenutna stopa neuspeha od 99 odsto bi trebalo da se poboljša, dodaje on. Bilo bi teško razumeti šta nije u redu sa pobačajem ili neplodnošću ako model većinu vremena nije uspeo da se sastavi.