Magazin

Tofu: Benefiti i potencijalne opasnosti "sira od soje"

Tofu je jedan od najpopularnijih alternativnih izvora proteina, pogotovo za vegeterijance i vegane koji ne konzumiraju meso ili jaja. Popularnost ove namirnice porasla je u proteklih nekoliko godina u svetu ali i kod nas, međutim, koje su zapravo koristi od ovog proizvoda od soje i da li postoje potencijalne opasnosti od prekomernog konzumiranja?
Tofu: Benefiti i potencijalne opasnosti "sira od soje"© Pexels/Polina Tankilevitch

Tofu je namirnica koja je stara više od dve hiljade godina i donedavno se mogla isključivo pronaći u Aziji, sve dok nije postala popularnija u drugim delovima sveta. Danas je možemo pronaći u svakog prodavnici zdrave hrane ili većim supermarketima. 

Tofu je zapravo sir od soje: kada se sojino zrno prokuva i meša sa vodom, nastaje sojino mleko. Zatim, u mleko se dodaje aditiv nigari (magnezijum-hlorid) i dolazi do zgrušavanja proteina iz soje, koji postaje tofu. 

Uticaj na zdravlje

Pre svega, tofu sadrži mnogo proteina, ali je ujedno i niskokalorična namirnica, tako da predstavlja idealan izbor za one koji žele da primene zdraviji režim/smršaju ili ako žele da izbace životinjske proizvode iz ishrane. Pored toga, sadrži mangan, vitamin A, gvožđe, kalcijum, esencijalne aminokiseline i sadrži mali procenat masti, tako da pruža brojne koristi po zdravlje.

Ipak, mnogi smatraju da prekomerno konzumiranje proizvoda od soje može imati negativne posledice na organizam. Soja i proizvodi od soje sadrže genistein, preovlađujući izoflavon koji ima sličnu hemijsku strukturu sličnu estrogenu. Visoki nivoi estrogena mogu povećati rizik od raka dojke i raka prostate, pa zbog toga pojedini smatraju da prekomerno konzumiranje soje zapravo može biti veoma štetno po zdravlje.

Ipak, jedan nutrionista je za "Si-En-Bi-Si Mejk it (CNBC Make It)" objasio da je ovo verovanje zapravo mit. Istina je da soja sarži izoflavone koji su slični estrogenu u ljudskom telu, ali su veoma slabi i potrebno je konzumirati velike količine sintetičkog estrogena da bi došlo do potencijalnog razvoja raka. 

Štaviše, pojedine studije su pokazale da konzmuranje tofua može imati brojne zdravstvene benefite koji zapravo regulišu nivo estrogena i mogu sprečiti ponovni nastanak tumora kod ljudi koji su se prethodno izlečili. 

Pored toga, jedna studija od pre tri godine je pokazala da među dvesta hiljada ispitanih, oni koji su barem jednom nedeljno jeli tofu, su imali osamnaest odsto manje šanse za rizik od srčanih bolesti, nego oni koji ga uopšte nisu konzumirali. Stručnjaci smatraju da je kombinacija vlakana, proteina i izoflavona zaslužna za pravilan rad i zdravlje srca, a povremeno menjanje klasičnih životinjskih proizvoda (meso, jaja) smanjuje količinu zasićenih masti u ishrani, što dodatno pomaže zdravlju.

Može se zaključiti da tofu ne predstavlja opasnost, dokle god se konzumira u umerenim količinama i sigurno donosi brojne pozitivne efekte koji bi svakome odgovarali, bez obzira na godine i zdravstveno stanje.

Vrste tofua i priprema obroka

Postoji nekoliko različirih vrsta tofua, koje se razlikuju po teksturi, ukusu i načinu pripremanja:

Svileni tofu

Kao što se može zaključiti po imenu, ova namirnica ima mekanu, svilenkastu konzistenciju i podseća na puding. Dobar je za pripremu kremastih umaka i soseva, može se jesti kao "kajgana", pire, preliv...

Sveži (prirodni) tofu

Prirodni tofu nije gladak koliko i svileni, jer na površini ima sitne rupice i podseća na ovčiji sir. Prodaje se u većim, celim komadima, a lako se može seći i pripremiti uz različita jela. Može se kuvati i pržiti, a jedna velika prednost ovoj tofua je izuzetno blag ukus, jer se može kombinovati sa bilo kojim dodacima. Pored toga, kockice tofua se uvek mogu začiniti po želji.

Dimljeni tofu

Ova verzija uglavnom ima zlatnosmeđu boju, pikantni ukus, čvrstu i glatku teksturu i može biti sjajan dodatak obroku. Dimljeni tofu se najčešće kombinuje sa testeninom ili pirinčem i nije potrebno dodatno pripremanje.

image