Magazin

Linda Evanđelista otkrila da se godinama bori sa karcinomom: "Znam da sam jednom nogom u grobu"

Jedna od najuspešnijih manekenki ikad, čiju slavu i angažovanja retko ko može da sustigne, objavila je da se već neko vreme bori sa rakom. Iako je njena odluka bila da kroz period lečenja prođe u tišini i van medijske pažnje, nedavno je rešila da progovori o najvećim bitkama u životu - borbama za zdravlje. "Znam da sam jednom nogom u grobu, ali sam u slavljeničkom raspoloženju", izjavila je Linda.
Linda Evanđelista otkrila da se godinama bori sa karcinomom: "Znam da sam jednom nogom u grobu"Getty © Andreas Rentz / Staff

Supermodel Linda Evanđelista otkrila je da se već pet godina bori sa rakom i da se zbog toga podvrgla dvostrukoj mastektomiji.

Čuvenoj Kanđanki je prvi put dijagnostikovan karcinom dojke 2018. godine nakon redovne kontrole na mamogramu: "Šanse nisu bile dobre. Zbog drugih zdravstvenih faktora i zato što sam htela da sve to stavim iza sebe, bez oklevanja sam se odlučila na obostranu mastektomiju. Mislila sam da će to biti to i da me rak dojke neće ubiti, navela je Evanđelista za Volstrit džornal.

Četiri godine kasnije, Linda se opet susrela sa lošim vestima. Naime, u julu 2022. godine dijagnostikovan joj je rak grudnog mišića i tada je lekaru rekla da joj "iskopa rupu u grudima": "Ne želim da izgledam lepo. Želim da kopaš. Želim da vidim rupu u grudima kada završiš. Razumeš me? Neću umreti od ovoga", prisetila se.

Podvgla se hemoterapiji i radioterapiji, a otkrila je da su joj prognoze sada "dobre, ali ne odlične": "Znam da sam jednom nogom u grobu, ali sam potpuno u slavljeničkom raspoloženju", istakla je Linda.

Manekenka koja se nedavno pojavila na naslovnoj strani "Voga" zajedno sa koleginicama Naomi Kembel, Kristi Tarlington i Sindi Kraford, dodala je da je "ćutala" dok je bila na lečenju i da je "samo mali broj ljudi znalo" za njenu dijagnozu: "Razmišljala sam u sebi - jednog dana ću reći, ali ne dok se lečim".

Veliki profesionalac koji "ne ustaje iz kreveta za manje od 10 hiljada dolara"

Linda Evanđelista (58) je pored Naimi, Kristi, Sindi i Tatjane Patic bila jedna od pet najpoznatijih supermodela na svetu tokom devedesetih godina. Našla se preko 700 puna na naslovnim stranama renomiranih magazina, i ostala je upamćena kao muza čuvenom fotografu Stivenu Meiselu. Lindinu profesionalnost su hvalili Karl Lagefild i Đani Versaće, a koliko je bila posvećena poslu govori činjenica da joj nije bio problem da često menja boju, ali i dužinu kose za potrebe snimanja. Kratka kosa je postala njen zaštitni znak i ušla je u modnu istoriju kao manekenka poznata po neviđenoj sposobnosti transformacije.

Njena čuvena izjava da "ne ustaje iz kreveta za manje od 10 hiljada dolara" ušla je u istoriju - pratila ju je gde god se pojavila, a kasnije je isticala je da se kaje što je to rekla.

U žižu javnosti Linda je došla ponovo pre par godina, kada se podvrgla estetskoj intervenciji na telu i licu poznatoj kao CoolSculpting. Ovaj zahvat ju je skupo koštao. Po njenim rečima, procedura zamrzavanja masti ostavila je "trajno deformisanu", ali i tada je Linda odnela pobedu - u oktobru 2022. vratila se na velika vrata na modnu pistu u Fendi kreacijama.

Za ovogodišnje septembarsko izdanje magazina "Vog", Linda pozira sa pomenutim koleginicama, a uskoro nas očekuje i dokumentarac koji prati njihove karijere.

image