Listu namirnica, odnosno neorganskog voća i povrća s najviše i najmanje pesticida svako godine analizira organizacija "Envajrment Vorking Grup", a shodno tome pravi se i spisak poznat kao "Drti dozen".
I ove godine, kao i predhodnih na listi prednjače jagode, spanać i kelj kao izrazito "zatrovane" namirnice, ali su se tu našle i borovnice, kao i boranija.
Spisak voća i povrća sa najviše pesticida
- Jagode
- Spanać
- Kelj
- Breskve
- Kruške
- Nektarine
- Jabuke
- Grožđe
- Paprike
- Trešnje
- Borovnice
- Boranija
Rezultati su dobijeni prikupljanjem preko 46 hiljada uzoraka najpopularnijeg voća i povrća, koji su zatim oprani i očišćeni kao što bi to svako od nas učinio kod kuće. Ukupno 210 pesticida pronađeno je na 12 namirnica i neki testovi pokazuju tragove pesticida koji su odavno zabranjeni, navodi se u izveštaju.
"Pesticidi su štetni i njihova toksičnost utiče na zdravlje dece, uključujući potencijalni rizik od hormonske disfunkcije, raka i oštećenja mozga i nervnog sistema u razvoju", kaže Džejn Houlihan direktorka organizacije "Helti bejbis, brajt fjučur".
Namirnice koje imaju najmanje pesticida
Ovo istraživanje navodi da se avokado našao na vrhu liste najmanje kontaminiranih proizvoda u 2023, a na drugom mestu je kukuruz šećerac. Ananas, luk i papaja, smrznuti slatki grašak, špargla, dinja, kivi, kupus, pečurke, mango, slatki krompir, lubenica i šargarepa činili su ostatak liste.
Pređite na organske proizvode, predlažu stručnjaci
Mnogo voća i povrća sa višim nivoima pesticida su veoma kritični za organizam, zato je neophodno da biramo organske namirnice.
"Organska hrana nije hranljivija, ali većina organskog voća i povrća ima malo ili nimalo pesticida. Ako osoba pređe na organsku ishranu, nivoi pesticida u njenom urinu se brzo smanjuju", kaže toksokolog Aleks Temkin i savetuje da dobro peremo namirnice:
"Ako je organsko voće ili povrće nedostupno ili je preskupo, onda namirnice koje imamo definitivno treba da ogulimo i temeljno operemo vodom. Takođe, klonite se deterdženata ili drugih preparata, jer ispiranje vodom će smanjiti nivoe pesticida", piše Si-En-En.
Dodatni saveti o pranju voća i povrća
- Perite ruke toplom vodom i sapunom 20 sekundi pre i posle pripreme svežih proizvoda
- Ispirajte voće i povrće pre ljuštenja, tako da se prljavština i bakterije ne prenose sa noža
- Koristite čistu i čvrstu četku za ribanje čvrstog voća i povrća kao što su jabuke i dinje
- Osušite proizvode čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili bakterije koje mogu biti prisutne