Magazin

Influenseri u Kini nose "lažni pupak" da bi stvorili iluziju dugačkih nogu

Poznato je da kozmetički proizvodi mogu činiti čuda – mogu nam promeniti oblik očiju, nosa, usta, boju kose, tena, ali najnoviji "trik" koji primenjuju kineske blogerke prividno menja proporcije tela. U pitanju je trend stavljanja nalepnice koja liči na pupak ili naslikavanje "lažnog pupka" iznad prirodnog, kako bi noge delovale veoma dugačko u odnosu na ostatak tela.
Influenseri u Kini nose "lažni pupak" da bi stvorili iluziju dugačkih nogu© Screenshot/Xiaohongshu

Devojke u Kini su u rutinu ulepšavanje dodale jedan neobičan korak: Kada završe sa šminkanjem i biranjem odevne kombinacije, dodaju konačan detalj koji upoptunjuje ceo izgled: mala privremena tetovaža ili nalepnica koja izgleda kao pupak. U nekim slučajevima devojke će čak koristiti senke za oči i naslikati "lažan pupak" na telo.

Cilj je stvaranje optičke iluzije - ako je "pupak" nalepljen dovoljno visoko, torzo deluje kraće, a noge mnogo duže. Prema pojedinim kineskim influenserima, jedan list privremenih tetovaža od šesnaest komada košta manje od jednog dolara, tako da je trend veoma pristupačan svima.

Jedna blogerka je na kineskoj društvenoj mreži objavila video klip na kome pokazuje kako na sebe lepi tetovažu, govoreći da izgleda prirodno i lepše od njenog prirodnog pupka. "U svakodnevnim situacijama, niko mi neće prići, zagledati pupak i shvatiti da li je pravi ili ne," rekla je u klipu. Druga blogerka je preporučila da, ako ne želimo da nam se vide i pravi i lažni pupak, samo stavimo flaster preko pravog i ako nas neko upita šta smo prekrili, možemo samo reći da smo se porodili i da imamo ranu.

Mnogi influenseri promovišu ova trend, jer može pomoći onima koji žele da nose kratke majice u kojima im se vidi pupak, ali ne žele da se prehlade: Pantalonama će prekriti stomak i biti zagrejani, dok lažni pupak daje iluziju dugačkih nogu i kratke majice.

Reakcije na društvenim mrežama su podeljene. Pojedini smatraju da je ova ideja smešna i simpatična, dok drugi oštro kritikuju trend i veruju da predstavlja samo još jedan nedostižan standard lepote.

"Zašto ne možemo samo da zavolimo kratke noge?" piše jedan korisnik na jednoj kineskoj društvenoj mreži. Drugi korisnici dodaju da trend poptuno uništava prirodne proporcije tela. Ipak, influenseri koji podržavaju trend su odgovorili na kritike i odbranili svoje trikove ulepšavanja, objašnjavajući da trend ne mora biti shvaćen toliko ozbiljno i da oni koji ne žele da učestvuju, ne moraju.  

image