Magazin

Nakon šest godina samoće lav Ruben konačno na slobodi

Najusamljeniji lav na svetu po imenu Ruben konačno je, nakon šest godina zatočeništva u samoći, okusio slobodu i svojim šapama dotakao travu južnoafričkog prirodnog rezervata za divlje životinje. Dirljive scene Rubenovog povratka u prirodu obišle su ceo svet, a predsednik udruženja za zaštitu životinja istakao je da je trenutak njegovog izlaska iz kaveza smekšao čak i najčvršća srca.
Nakon šest godina samoće lav Ruben konačno na slobodi© Canva / MikeLane45

Dirljiva priča o Rubenu, najusamljenijem lavu na svetu, ovih dana obišla je čitavu planetu, a radost zbog njegovog povratka u prirodno okruženje nakon šest godina samoće osetio je svako ko je makar i krajičkom uha čuo njegovu priču.

"Bili smo u suzama kada je Ruben izašao iz transportera, hodajući po travi prvi put u životu", rekao je Jan Krimer, predsednik udruženja Enimal Difenders Internešnal, nakon što je Ruben stigao u prirodni rezervat.

Rubenovih šest godina samoće

Sudbina petnaestogodišnjeg lava Rubena u najmanju ruku može se opisati kao tragična, a poslednjih šest godina njegovog života provedenih u zatočeništvu, tokom kojih je zaboravio čak i da urliče, kralja džungle potpuno su slomile, kao i sve ljubitelje životinja. Siroti Ruben bio je jedan od stanovnika zoološkog vrta na granici između Jermenije i Azerbejdžana, a nakon što je vlasnik preminuo pre nekoliko godina, vlasti su odlučile da sve životinje iz zoo-vrta presele. Međutim, za Rubena nikako nisu mogli naći dom, i tako je on ostao sam, zaključan u skučenom kavezu od samo nekoliko kvadratnih metara.

Godine su prolazile, a Ruben je i dalje sedeo usamljen, nadajući se da će jednoga dana neko čuti za njega i spasiti ga samoće. I zaista, desilo se čudo: za sudbinu ovog plemenitog i tako tužnog kralja džungle zahvaljujući članku Dejli Mejla čula je britanska dobrotvorna organizacija Enimal Difenders Internešnal, koja je odlučila da preduzme sve neophodne mere da se divljoj zveri vrati pravo na dostojanstven život na slobodi.

Akcija spašavanja Rubena iz zatočeništva

Nakon što su britanski spasioci pročitali dirljivi tekst o lavu koji je zaboravio da riče nakon šest godina samoće, počela je hitna akcija spašavanja, u koju su se uključile kako lokalne vlasti, tako i avio-kompanija Katar Ervejz, koja je ponudila da se njenim avionom zver preveze na slobodu. Za dom Rubena odabran je prirodni rezervat u Južnoafričkoj republici, i ostalo je samo jedno - da se zverka bezbedno i sa što manje stresa preveze i pusti na slobodu.

Nakon svih neophodnih priprema i leta dugog čak 22 sata, Ruben se konačno našao na slobodi i pod svojim šapama po prvi put osetio travu, a na snimku koji je obišao svet vidi se trenutak kako izlazi iz transportera i preplašeno gleda oko sebe, u neverici da je zapravo nakon toliko godina agonije, konačno na slobodi.

image